Ministri, odmorite se. Ako ste zaslužili.

RADIMIR ČAČIĆ davno je shvatio: najbolje nam ide kad ne radimo ništa.

"Što nije u redu sa zemljom koja svoj jedini plus u zadnje dvije godine ostvari u kvartalu kad je na godišnjem odmoru", zapitao se u ljeto 2010. godine, komentirajući statističke podatke o rastu BDP-a od 0,2 posto. "Što bi tek bilo da smo se primili posla, koliko bismo tek onda bili u minusu?".

U velikom.

Sunčane razglednice

Zato je sada premijer Zoran Milanović poslao ministre na kolektivni godišnji odmor, odakle šalju sunčane razglednice građanima koji zabrinuto slušaju vijesti o neminovnom padu kreditnog rejtinga, padu BDP-a, potrošnje i proizvodnje, o rastu broja nezaposlenih, broja stečajeva i tvrtki u blokadi.

A Slavko Linić ih tješi tvrdnjom da će Vlada najesen zatražiti pomoć MMF-a.

Zvuči kao da smo u izvanrednom stanju. Je li Vlada onda trebala otići na kolektivni godišnji odmor?

Kosoričina lampa

To je vječito pitanje koje nas prati još otkako se Jadranka Kosor zaklinjala da će njezino svjetlo u Banskim dvorima goriti čitavo ljeto, a zatim u tišini zbrisala na more. Da nešto ne pokvari.

Zoran Milanović to pitanje prerezao je još na početku. Najavio je da će ministre poslati na godišnji odmor jer "želi da ovu zemlju vode normalni ljudi". U nenormalno vrijeme.

Bila je to direktiva koju su odlučili poštivati čak i oni koji su najavljivali da će ostati raditi preko ljeta. Čak i oni koji su došli u Vladu prije par mjeseci. Čak i oni koji to objektivno nisu zaslužili.

Svejedno nam je

I tako, umjesto da se piše o tome što ministri rade kako bi izbjegli najcrnji scenarij koji nas čeka najesen, prate se njihove putešestvije po Jadranu, ali i šire. Umjesto da pokažu da im je stalo, šalju poruku kako je svejedno radili ili ne.

Točno, Hrvatskoj se crno piše, ali Vlada ionako ne može puno učiniti. Pa je stoga bolje da malo odmori.

Turoperator Ivo Josipović

Naravno, oko ovog pitanja ima puno demagogije.

Vlada je, recimo, mogla poručiti kako neće ići na godišnji odmor, pa onda svako malo slati ministre na službeni put negdje na obalu. Po uzoru na predsjednika Ivu Josipovića, čovjeka čiji ured sve više podsjeća na turističku agenciju.

Ovako se čini poštenije. Imat ćemo normalne ministre za nenormalno vrijeme. Ali opet, grčka vlada ne ide na godišnji. Španjolski parlament zasjeda preko ljeta. Gdje god je velika kriza, politika ne odmara. Osim u Hrvatskoj.

Stručnjaci govore o kolapsu, o drami, o općoj propasti. I neka to zovu demagogijom, ali premijer i ministri svojim bi ostankom na radnom mjestu pokazali da su svjesni stanja, da im je stalo, da su spremni žrtvovati godišnji odmor kako bi učinili što više u borbi protiv recesije koja prerasta u depresiju.

Odnija vrag prišu

Ovako šalju poruku da ništa nije tako hitno da se ne može napraviti poslije Gospe. I da ništa nije tako strašno da bi ministri uspjeli to popraviti u ova dva tjedna.

Zamislimo kako bi to izgledalo u nekoj privatnoj firmi, premda si malo tko u Vladi to može zamisliti. Kad tvrtka propada, nema godišnjih odmora. Jer poslije godišnjih odmora više nema tvrtke.

Vlade će biti i nakon godišnjih odmora. Ministre će čekati njihova radna mjesta, a čekat će ih i uredno isplaćene plaće. Time se, nažalost, neće moći pohvaliti desetine drugih tvrtki koje će otići u stečaj, proglasiti blokadu ili jednostavno neće biti u mogućnosti isplatiti plaće.

Nenormalna vremena

Naravno, ministri su također ljudi, imaju pravo na odmor s obitelji, imaju pravo napuniti baterije, imaju pravo, što bi rekao Milanović, "biti normalni". Ali ovo su ipak nenormalna vremena.

Možda Vlada u ova dva tjedna doista ne bi ništa napravila, ali makar bi ostavila dojam da pokušava. Što je u ovom trenutku najmanje što su hrvatski građani zaslužili.

A Vlada neka se slobodno odmara. Ako misli da je zaslužila.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.