Milanović HDZ-u: Vi teško možete shvatiti da netko čistim novcem plaća račune

Foto: Hina

SABOR je počeo novu sjednicu koja će trajati do Ustavom propisane ljetne pauze.

Po običaju će sjednica započeti aktualnim prijepodnevom na kojem će se oporbeni zastupnici verbalno nadmudrivati s članovima Vlade. No, samo 37 zastupnika javilo se da ima pitanja za Milanovića i ministre. Prva će pitanje postaviti Mirela Holy.

Predsjednik Sabora Josip Leko najavio je 68 točaka dnevnog reda,u prvom dijelu sjednice većinom će se raspravljati o raznim izvještajima. Sabor bi do ljeta trebao raspraviti i o etičkom kodeksu zastupnika, no predsjednik Sabora objašnjava da se oko kodeksa mora postići konsenzus. ''Etički kodeks ponašanja nema smisla gurati, nismo ništa postigli. Moramo doći do konsenzusa. Ja mislim da je konsenzus i etički kodeks od interesa za institucija Hrvatskog sabora i svakog zastupnika. Zato sam optimist. Važno mi je da to ide kroz konsenzus," rekao je Leko.

Nisu odgovorili na čak 56 pitanja!

Prije nego su počeli s postavljanjem pitanja, Leko je upozorio da Vlada i ministarstva nisu dostavila čak 56 odgovora na zastupnička pitanja. "Imate rok od osam dana!", rekao im je Leko.

Tijek aktualnog prijepodneva pratite na Indexu

Mirela Holy pitala je Milanovića: Predstavljate se kao moralan političar, je li u javnom interesu sklapanje ugovora o povlaštenoj električnoj energiji s tvrtkom koja ima u inozemstvu nekoliko prijava za primanje mita...

"Dobit ćete pisani odgovor", odgovorio je Milanović.

HSU-ov Silvano Hrelja upitao je potpredsjednika Vlade Branka Grčića hoće li HEP uvesti dodatne tarifne modele struje kako bi se olakšalo građanima. Grčić je odgovorio da se sprema poseban energetski paket za ugrožene skupine građana. "A tu svakako jest jedan značajan broj naših umirovljenika s najmanjim mirovinama, kao i svi građani i obitelji koji primaju potpore kroz sustav socijalne skrbi," rekao je Grčić.

"Mislim da bi u ovim uvjetima teške krize, bilo korektno da se dio prihoda koji je ostvarila HEP grupa ustupi građanima. Znate, neprimjereno je da jedan sindikalac iz HEP-a vrlo oholo kaže da je njihov kolektivni ugovor rezultat vještine pregovaranja," rekao je Hrelja.

Borić napao Milanovića

HDZ-ovac Josip Borić napao je Milanovića zbog angažiranja "Amerikanca" i javnog duga. Optužio ga je da laže i da ima samo podbačaje. "Imate li svoje projekcije javnog duga? MOžete li nam izračunati za koliko će porasti javno dug do kraja 2015? Može li vaš američki stručnjak izbrisati činjenicu da se nas zadužili u jednom mandatu kao i drugih devet premijera u proteklih 21 godinu?"

"Eto, pročitali ste pitanje jer niste u stanju zapamtiti cijeli niz pogrešnih podataka, ja bih cijenio da baratate podacima, puno je toga krivo, i neću ulaziti u natezanje i svađe s vama, zato su vam i napisali takvo pitanje - samo da izazovete svađu. SDP angažira vanjske stručnjake novcem koji je pošteno zaradio i dobio iz javnog proračuna. SDP ne izvlači novac iz javnih poduzeća, zato smo i zabranili angažiranje PR agencija novcem poreznih obveznika. Vi teško možete shvatiti da netko čistim novcem plaća račune. SDP je uvijek bio skromniji, recimo 2007. godine ja sam se borio s političkim protivnikom koji je trošio 3-4 puta više od mene, a nije bilo jasno odakle novac. Sad je jasno odakle novac", rekao je Milanović i poručio Boriću da provjeri brojke.

"Neuspjeh je postao brend SDP-a, dajte ostavku jer ljudi trebaju novu priliku", rekao mu je Borić

Jurjević o jelenima na Pantovčaku

SDP-ovac Marin Jurjević pitao je Bauka o uhljebima u državnim službama: "Puno se piše o tome, o uhlebljivanju, pa recite nam istinu, koliko to ima zaposlenih u državnoj službi u odnosu na početak mandata ove vlade".

Nakon što mu je Bauk odgovorio, Jurjević je zaključio: "Što se tiče predsjednice, umjesto da smanjuje broj jelena na Pantovčaku, neka smanji broj službenika, a ne da pokušava i predsjednike stranaka pretvoriti u službenike. Taj film neće gledati"

Milanović: Uzet ću Vesnu Pusić u zaštitu

HDZ-ov Josip Đakić upitao je Vladu za sukob interesa jer je Vesna Pusić dodijelila sredstva Documenti koju vodi njen brat Zoran Pusić. Inoministrice nema na aktualcu pa je odgovorio premijer Milanović.

"Ja ću naravno preliminarno, svoju suradnicu uzeti u zaštitu jer vjerujem da je jako dobro i da su jako dobri u mehanizmu donošenja odluka jednoj relativno poznatoj organizaciji procijenili ima li tu sukoba interesa. Pretpostavljam da ministrica vanjskih poslova, tada djelujući u svojstvu ministrice, dakle čelnica resora se izuzela iz resora odlučivanja i naravno mora biti spremna i siguran sam da je spremna odgovoriti na svako pitanje koje ste postavili", rekao je premijer.

"Bez obzira koliko vi nju zaštitili, nadam se da ćete biti u ovom pogledu pravedni pa tražiti određene sankcije ako je pogriješila i reći: Povjerenstvo nije smjelo to dodijeliti udruzi na čijem čelu je moj brat, s obzirom da se radi o sukobu interesa", rekao je Đakić.

Milanović: Najveći dio deficita ide na otplatu kredita i kamata

HDZ-ov Frano Matušić upitao je premijera o strukturnim reformama i hoće li proračunski deficit narasti na 18 i pol milijardi kuna. Deficit je 12 i nešto milijardi kuna, rekao je Milanović te se pozvao na novu metodologiju prema kojoj bi deficit prošle vlade bio 30 milijardi kuna.
 
"Najveći dio deficita ide na otplatu kredita i kamata. Hrvatska je vrlo blizu primarnog suficita što znači da kada ne bi bilo svih mogućih dugova, da bi Hrvatska bila u suficitu", rekao je premijer Milanović. Matušić pak tvrdi da rate kredita ne ulaze u deficit.

"Gospodine predsjedniče nemojte obmanjivati hrvatsku javnost. Bilo bi dobro da u ovom trenutku otvorite dijalog sa svima u hrvatskom društvu kako bi izašli iz ove situacije, a posebno kada taj dijalog dolazi iz institucije kao što je predsjednica Hrvatske. Otvorite dijalog o lošem stanju i pronalaženju rješenja, jer očito ne znate sami naći rješenje. Nažalost prisilit će nas Europske komisija", rekao je Matušić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.