Mazzocco: Začudio sam se razmjerima kriminala i brojem korumpiranih političara

Foto: Hina

""NOSILI su te k’o prasca", rekla mi je majka nakon što sam se, nakon cijelog dana provedenog u splitskoj luci, vratio u kuću u kojoj sam odrastao. Nije bila ljutita, malo tužna i malo više prestrašena.

Da sam joj prije 15 godina priuštio da me hapse pred kamerama vjerojatno bi me dočekala zaključana vrata. U petak navečer dočekala me svečana večera. I poljubac kćeri koja je cijeli dan gledala na televiziji kako joj oklopljeni policajci odnose oca. Dovoljno da budem siguran da nisam ništa loše napravio", napisao je Vojislav Mazzocco, glasnogovornik Sindikata radnika Trajektne luke Split, u pismu objavljenoj na Al Jazeeri.

"Bio sam sve začuđeniji razmjerima kriminala"

Mazzocco je napisao kako su ga prije nekoliko mjeseci pozvali članovi splitskog Sindikata lučkih radnika te su ga molili za pomoć. Nije im u početku vjerovao kada je čuo da ih se zajedno s tvrtkom tjera da svoj posao rade za četvrtinu cijene drugih luka na Jadranu.

"Kako sam se upoznavao sa slučajem tako sam bio sve začuđeniji razmjerima kriminala, brojem korumpiranih političara od koji neki sjede i u sadašnjoj hrvatskoj Vladi, i nepravdom koja im se nanosi", stoji u pismu.

Napisao je i kako "dugo vjeruje da se sindikalnim radom bave samo oni koji ne žele raditi posao za koji su plaćeni". Ipak je, kaže, završio na njihovoj strani, pa i u zatvoru.


U petak ujutro prišla su mu dvojica radnika. Kazali su mu kako su očajni te da će sjesti pred kotače automobila nervoznih putnika. Kazao im je da će ih uhititi, na što mu je jedan odgovorio: "Neka hapse. Možda nam daju i jesti". Mazzocco se odlučio priključiti prosvjedu.

"Nije doduše baš najugodnije kada osjećaš da si pretežak siročićima koji te nose"

"Odvratno bih se osjećao da sam ih gledao s par metara sigurne udaljenosti kako slušaju policijske prijetnje poput onih koje je prvog dana štrajka izrekao jedan od zapovjednika interventne policije.

“Sve ću vas pobacati u more”, rekao im je", stoji u pismu koje je objavila Al Jazeera.

Ubrzo je došao policajac koji im je kazao da krše Zakon o javnom okupljanju. Mazzocco je odgovorio kako to nije istina jer je bilo manje od 20 ljudi koliko ih treba za javno okupljanje. Nakon par minuta policajac se vratio i kazao im da ugrožavaju sigurnost pomorskog prometa. Mazzocco mu je opet odgovorio da to nije točno te je policajac opet otišao. Policajac se opet vratio s optužbom da krše javni red i mir nakon čega su počeli privoditi prosvjednike. Tada je dotrčao direktor splitske Trajektne luke i kazao policajcima da prvo njega uhite. Policajci su prvo priveli njega pa sve ostale.

"Nije doduše baš najugodnije kada osjećaš da si pretežak siročićima koji te nose i da bi im svakog trenutka mogao ispasti iz ruku, ali čvrsto sam odlučio imati povjerenja u hrvatsku policiju. Oni su naš štit. Tako im je pisalo na majicama kada su štrajkali i tražili potporu naroda", stoji u pismu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.