MORH šalje nove snage za pomoć u obrani od poplava

Foto: Hina

ZBOG učinkovitijeg sudjelovanja u potpori poplavama ugroženom području, na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drage Lovrića u petak poslijepodne formirane su nove namjenski organizirane snage (NOS) "Sjever" koje sudjeluju u obrani od poplava na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

Novoustrojeni NOS "Sjever" broji 400 pripadnika Oružanih snaga s potrebnim transportnim vozilima, radnim strojevima i amfibijskim prevožnjacima za potrebe potpore civilnom stanovništvu u obrani od poplava, priopćeno je iz MORH-a.

NOS "Sjever" smješten je u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji, a koordinator svih aktivnosti OS RH u obrani od poplava za područje Sisačko-moslavačke županije je brigadir Slobodan Kratofil iz Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

Pripadnici NOS-a "Sjever" bit će angažirani na terenu temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u suradnji sa Stožerom zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije.

U vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji formirano je Taktičko operativno središte (TOS) za potrebe rukovođenja i zapovijedanja snagama NOS-a "Sjever".

Za potrebe potpore snagama obrane od poplava na području Čičke Poljane upućuju se četiri vojna kamiona koja će služiti za prijevoz svih potrepština na poplavljenom području.

Na područje Grada Siska upućuje se jedna poljska kuhinja s pripadajućim osobljem koje će na prostoru sisačkog Caritasa od subote, 22. veljače pripremati 800 obroka za sve sudionike u obrani od poplava i stanovnike ugroženih naselja.

Također, na teren će biti upućena i jedna cisterna za pitku vodu koja će se upotrebljavati u suradnji s civilnim vlastima, kaže se u priopćenju MORH-a.

Stanje na velikogoričkom području i dalje zabrinjavajuće

Stanje na poplavljenom velikogoričkom području i dalje je zabrinjavajuće. Iako je vodni val Save prošao i nasipi su izdržali, vodostaji Kupe i Odre rastu. Najteže je i dalje u Čičkoj Poljani iz koje nam se javio zapovjednik velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos.

"Situacije nije dobra i to moramo reći. Mi smo tu, a i vatrogasci pomažu koliko god mogu, ali koliko će voda rasti, još može narasti do 10 cm, a ako se to dogodi, bit će ugroženo još barem 30-ak kuća. Pomoć stiže i dalje, hrana se razvozi, držimo situaciju pod kontrolom koliko god možemo."

Što se prometnica u naselju tiče, Stožer je tijekom jučerašnjega i današnjeg dana pokušavao osposobiti barem dio njih, ali vodu jednostavno nisu mogli zaustaviti.

"Prometnica je otvorena do našeg stožera. Tri propusta smo sanirali, ali evo sad se pojavio jedan sa visinom od 20 cm, sad ćemo vidjeti što napraviti s tim. Sinoć smo 350 tona materijala stavili, a jutros još nekih 50-ak tona. Sad moramo vidjeti što s ovim novim propustom od 100-ak metara koji se otvorio. Prometnica mora biti otvorena u slučaju bilo kakve nezgode, ako bude potrebna evakuacija ili slično."


Evakuaciju mogu zatražiti jedino stanovnici Čičke Poljane jer, kako nam je i sam Kos rekao, njih nitko ne može natjerati da odu iz svojih kuća. U slučaju da zatraže evakuaciju Stožer, Grad i Crveni Križ spremni su na nju.

"Ukoliko dođe do toga imamo osiguran smještaj i za starije osobe, u samoj Velikoj Gorici u sobama, na toplom, ali i u Vukovini u školi. Mislim da do toga neće doći, ali nikad se ne zna. Priroda je takva."

Tijekom vikenda sve stanovnike i vatrogasce i članove Stožera čekaju kiše koje bi mogle pogoršati situaciju. Ipak, još se ništa ne može predvidjeti jer je priroda varljiva, a ako Sava počne opadati isto će biti i sa Odrom i Kupom. U tom bi se slučaju voda povukla tijekom nekoliko dana.

Kritično i na sisačkom području

Situacija s poplavama na sisačkom području i dalje je kritična - vodostaj na području Siska je u porastu i očekuje se povećanje vodostaja za još nekoliko centimetara zbog čega još uvijek određene količine vode ulaze u Odransko polje, priopćeno je danas iz Siska.

Ističu kako je s obzirom na tešku situaciju u Odranskom polju otvorena ustava Prevlaka, gdje se dio savskih voda od drugog vala otpuštao u retenciju Lonjsko polje kako bi se ostvarile niže razine vodostaja na području Siska za nekoliko centimetara.


"Dobra vijest je da nema najava novog vodenog vala za idućih nekoliko dana, a tijekom sljedećeg tjedna ne bi trebalo biti oborina na sisačkom području. Procjena je da bi trebalo izdržati još dva do tri dana te bi već od ponedjeljka trebalo doći do rasterećenja cijelog sustava obrana od poplava, budući se tad očekuje opadanje vodostaja", rečeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje grada Siska.

Nakon sjednice Stožera sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Siska Miroslav Golub obišli su ugrožena područja u Starom Pračnu, Gredi, Žabnu i Selima.

Gradonačelnica je rekla da su danas i sljedeća dva do tri dana na vrhuncu izdržljivosti sustava pa čekaju ponedjeljak kada se očekuje opadanje vodostaja.

"Sve su službe alarmirane, organizirali smo dostavu pomoći svima. I dalje nam najviše problema stvaraju zaobalne vode u Starom Pračnu i Staroj Drenčini, sada se pojavio problem i u Gredi. Doslovno se brani svaka kuća i svaka ulica. Najvažnije je da svi na vrijeme dobiju dovoljne količine pijeska, vreće, gumene čizme, pumpe i da su stručne službe Grada Siska, od vatrogasaca do djelatnika trgovačkih društava, na terenu 24 sata i da nitko nije prepušten sam sebi", istaknula je Ikić Baniček.

Vatrogasci su deseti dan na terenu i pomažu mještanima u punjenju vreća s pijeskom i u učvršćivanju nasipa. Stotinjak kuća je i dalje ugroženo na području grada Siska, a do nekih kuća moguće je doći jedino čamcima.

U tome pomažu i članovi Gorske službe spašavanja koji zajedno s djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa čamcima dovoze mještanima kruh, mlijeko, konzerve, čaj i vodu.

Od jučer su na području grada Siska i dvije cisterne s pitkom vodom. Uz postojećih 70 pumpi, Javna vatrogasna postrojba grada Siska naručila je iz Zagreba dodatnih 20 pumpi.

Ne očekuje se novi vodni val

Vodni val iz Slovenije je prošao, ali danas stižu nove kiše, a pravi razmjeri štete bit će vidljivi tek kad se voda povuče.

Vodni val je prošao, novi se ne očekuje, a situacija na terenu slična je jučerašnjoj. Proći će dani dok se voda kompletno ne povuče a šteta sanira, a još je do nedjelje najavljena kiša.  O stanju nas je izvijestio Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

"Mi smo jučer odmah intervenirali, otvorili Prevlaku i pokušali rasteretiti vodni val uzvodno od Siska. Situacija s vodostajima nije se znatno promijenila na području Siska. Stanje na terenu je slično jučerašnjem, imamo porast vodostaja u retenciji Odransko polje. Još uvijek ne možemo govoriti o smirivanju vodostaja".


U Čičkoj Poljani pod vodom je 70-ak kuća, mještanima se dostavljaju paketi s hranom i vodom, ali do sad nije bilo potrebe za masovnim evakuacijama stanovništva, javljaju u tamošnjem Stožeru za obranu od poplava. Na terenu su danonoćno vatrogasci i sve raspoložive službe, a u vojarnama je u pripravnosti 1100 vojnika za velikogoričko i sisačko područje, prioćeno je iz MORHA.

Inače na području Grada Gorice počela je prijava šteta nastalih usljed poplave, a prikupljanje pomoći organiziraju i Caritas te Crveni križ.

Vodostaj u Čičkoj Poljani i dalje u porastu

Razina vode u Čičkoj Poljani i dalje raste, a na sifonu Odra trenutno iznosi 346 centimetara, što je za 21 centimetar više nego prošle godine, priopćili su danas iz velikogoričke Gradske uprave.

Mještani tog naselja velikim su dijelom komunikacijski odsječeni te je organizirana podjela hrane, vode i ostalih potrepština. Za podjelu paketa velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje je zatražio dva vojna kamiona s vozačima, budući da je razina vode u naselju previsoka za vatrogasna vozila kojima raspolaže.

Na prometnici koja iz smjera Novog Čiča vodi u Čičku Poljanu vodeni preljevi su nasuti šljunkom i potrebnim materijalom te je na taj način omogućena normalna komunikacija osobnim vozilima do Stare škole.


Načelnik Stožera Stjepan Kos ističe kako je situacija ozbiljna, ali i upozorava da nema mjesta panici. Mještane Čičke Poljane zamolio je da se ponašaju u skladu s uputama, napominjući da vatrogasna društva i dalje dežuraju te podižu zečje nasipe ispred ugroženih kuća.

Do sada nije bilo organizirane evakuacije stanovništva. Ukoliko će biti potrebna, ističu u Stožeru, uz Osnovnu školu u susjednoj Vukovini osiguran je i smještaj u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži koji je stavio na raspolaganje svoje smještajne kapacitete.

Grad Velika Gorica i ovim putem moli sve zainteresirane donatore da svoje donacije ostvaruju isključivo putem velikogoričkog Crvenog križa i distribucijskog centra smještenog u Novom Čiču. (01/6221318; 098/247040), stoji u priopćenju.

Caritas BK BiH prikuplja pomoć za stanovništvo Hrvatske ugroženo poplavama

 Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u petak je pokrenuo akciju solidarnosti sa stanovništvom Hrvatske pogođenim velikim poplavama uputivši odmah simboličnu novčanu pomoć te pozvavši sve građane BiH da se i sami uključe u prikupljanje donacija.

Iz središnjice Caritasa BKBiH priopćeno je kako je uslijed velikih materijalnih stradanja i brojnih ugroženih kužanstava prouzročenih poplavama u mnogim krajevima Hrvatske a posebice u slivu rijeka Save i Kupe već poslano 20.000 kuna Hrvatskom Caritasu kao prva pomoć.


Iz Caritasa BiH BiH podsjećaju kako je hrvatski Caritas pokrenuo vlastitu akciju prikupljanja sredstava za poplavom pogođena područja, a djelatnici i volonteri svojim vozilima odvoze u poplavljena područja neophodnu pomoć.

Kako bi podupro te napore Caritas BK BiH pokrenuo je vlastiti akciju prikupljanja pomoći.

Građanima BiH upućen je apel da se tome pridruže i pomognu u pružanju potpore stanovništvu Siska, Požege, Karlovca i drugih koji su najviše stradali nakon plimnog vala.

Caritas BK BiH za ove je svrhe otvorio poseban bankovni račun, a zainteresiranima je dana i mogućnost da pomoć osiguraju pozivanjem posebnih humanitarnih brojeva telefona kod BH telecoma i HT Eroneta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.