Kreditne kartice s likom Karla Marxa postale hit na istoku Njemačke

DVA desetljeća nakon pada Berlinskog zida, neki stanovnici bivše Istočne Njemačka sa sobom ponovno nose slike Karla Marxa. I to u svojim - novčanicima!

Naime, Sparkasse Banke iz Chemnitza izbacila je seriju "oksimoronskih" MasterCard kreditnih kartica upravo sa likom Karla Marxa - čovjeka koji je "stvorio teoriju" komunizma i predvidio konačni slom kapitalizma. Je li u pitanju nostalgija ili nekakva vrsta ironije teško je za reći, ali kartice koje prikazuju bistu Marxa koja mrko gleda prema logu MasterCarda postale su veliki hit. Više od trećine korisnika MasterCarda od Sparkasse Banka je zatražilo upravo takvu karticu, potvrdio je za Reuters Roger Wirtz.

Prije pada Berlinskog zida, građani Chemnitza - tada znanog kao Karl-Marx-Stadt - ali i ostatka Istočne Njemačke, lik Karla Marxa su gledali na novčanicama od 100 maraka. Chemnitz je tijekom Drugog svjetskog rata sravnjen sa zemljom, a kasnije je ponovno izgrađen kao ogledni primjer socijalističkog grada. Međutim, grad je nakon sloma komunizma ekonomski propao, a populacija mu se smanjila za 20 posto. Upravo zbog takvih razloga istok Njemačke je zadnjih godina preplavila svojevrsna nostalgija za starom državom, u kojoj nisu imali tolike slobode, ali su barem imali zagarantirana radna mjesta i socijalu.

Ispitivanje provedeno 2008. godine pokazalo je kako 52 posto stanovnika bivše Istočne Njemačke smatra kako je model tržišne ekonomije za njih neprikladan, a njih 43 posto je kazalo kako želi povratak socijalizma. A trend nostalgije za takvim sustavom, čini se, nije imitiran samo na istok Njemačke. "Dobili smo puno zahtjeva od klijenata sa zapada Njemačke, koji su nas pitali mogu li otvoriti lokalne račune kod nas kako bi dobili kreditnu karticu s likom Marxa", kazao je za Reuters Wirtz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.