Kojić: Bandić moli Boga da čim prije dođe u Grad i da radi svoj posao

Foto: Hina

PROČELNIK zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavko Kojić ocijenio je u četvrtak kako nije bilo nikakvog razloga da Milanu Bandiću bude onemogućeno obnašati gradonačelničku dužnost, te da u tom smislu gleda i na davanje punomoći za obnašanje te dužnosti Bandićevoj zamjenici Vesni Kusin, odnosno oduzimanje Sandri Švaljek.

"Znam samo jednu stvar - da je gradonačelnik Milan Bandić i da moli Boga da čim prije dođe u Grad i da radi svoj posao", izjavio je Kojić novinarima u Gradskoj skupštini.

Po njegovu mišljenju, postoje sve zakonske osnove za to što je Bandić punomoć za vođenje grada sa Sandre Švaljek prenio na Vesnu Kusin, i to "zbog toga što nije bilo nikakvog razloga da ga se ukloni s mjesta gradonačelnika jer on je prvo to 'ex lege'".

"Nema razloga da bude onemogućen u rađenju svog posla, kamoli da iz tog razloga uopće daje punomoći, a još manje da se nekome daje zvanje obnašatelja dužnosti gradonačelnika koji 'ex lege', dakle po zakonu, može nastupiti jedino istekom pola mandata. A to je zvanje dodijeljeno prije isteka pola mandata i to je izvan svih zakonskih okvira i normi", poručio je Kojić.

Upitan je li se možda Bandić uplašio kadrovskih promjena u Gradskoj upravi koje je najavila Švaljek kao dosadašnja obnašateljica dužnosti gradonačelnika Sandra Švaljek pa joj je zato oduzeo punomoć, rekao je kako to treba pitati Bandića, a na upit je li se on (Kojić) uplašio, odgovorio je: "Čovjek se uvijek boji ako je odgovoran prema poslu, da netko kritički sagledava njegov rad".

"Da bi nekoga mijenjali morate mu dokazati da ne radi kako treba i onda opet ide procedura utvrđena zakonom. Ona nažalost traje, ali nekoga da bi se maknulo mora se dokazati da ne radi kako treba i nakon toga provoditi natječajni postupak", rekao je Kojić.

HDZ-ov Mikulić: Da Bandić nije u teškoj životnoj situaciju, njegov potez bih nazvao egzibicionizmom

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je u četvrtak kako bi da je normalna situacija, odnosno da gradonačelnik Milan Bandić nije u pritvoru, egzibicionizmom nazvao njegovu odluku da je punomoć za obnašanje gradonačelničke dužnosti povukao Sandri Švaljek te je dao svojoj drugoj zamjenici Vesni Kusin.

"Da je normalna situacija to bih nazvao egzibicionizmom. No, s obzirom da se Bandić nalazi u teškoj životnoj istuaciji, to mu toliko ne zamjeram", kazao je Mikulić novinarima u Gradskoj skupštini.

Kriza vlasti

Apelirao je na sve koji vode politiku Grada Zagreba da se vode samo ineteresima grada i njegovih građana. Upitan znači li ova situacija krizu vlasti u Zagrebu, Mikulić je kazao da će HDZ uvijek podržavati ono što je dobro i u interesu Zagrepčana. "Sve ono što nije, tražit ćemo da se promijeni i da budu bolji prijedlozi kako bi ih mogli podržati u ime Grada Zagreba", rekao je, najavivši da će HDZ podržati prijedloge svakoga onog tko u njih integrira interese Zagrepčana, bez obzira na ime i prezime.


Istaknuo je kako ne zna hoće li ova situacija dovesti do prijevremenih izbora u Zagrebu, ponoviviši kako nije dobro da je Zagreb taoc pojedinca, odnosno njegove odluke hoće li ili neće dati ostavku.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Mario Župan ocijenio je kako je ova situacija pokazatelj da je riječ o sukobu unutar liste Milana Bandića, odnosno da su u sukobu između njega i njegove zamjenice Švaljek prevladali osobni interesi iznad interesa Grada.

Bernardić: Zagreb nije privremeni grad da ima privremenu upravu

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je, komentirajući odluku gradonačelnika Milana Bandića da Zagreb umjesto Sandre Švaljek ubuduće vodi njegova zamjenica Vesna Kusin, istaknuo kako očekuje da se ova zagrebačka kriza što prije raspetlja, kako bi se Zagreb okrenuo budućnosti.

Bernardić je novinarima, u stanci zasjedanja Gradske skupštine, izjavio kako Zagreb nije privremeni grad da ima privremenu upravu. "Zagreb se treba okrenuti budućnosti i stvarati perspektivu za sve građane koji u njemu žive i ne baviti se ovakvim vatrogasnim mjerama, a Zagrepčani ne smiju biti taoci ove zagrebačke krize i zato očekujem da se to što prije raspetlja", poručio je.


Bernardić je istaknuo da su ključevi raspetljavanja ove zagrebačke krize u rukama gradonačelnika Bandića, koji se zbog sumnji u financijske malverzacije na štetu grada nalazi u remetinečkom istražnom zatvoru.

"Mi ćemo se nastaviti boriti u interesu građana grada Zagreba za sve dobre odluke, za pošteno, transparentno upravljanje, da se svaka kuna troši na pošten i transparentan način i da, što je najvažnije, Zagreb bude grad koji stvara priliku ljudima koji ovdje žive", naglasio je Bernardić.

Izrazio je zadovoljstvo što je na Skupštini prihvaćen SDP-ov da se stipendije, koje se dodjeljuju učenicima i studentima s invaliditetom, po iznosu izjednače sa stipendijama koje se dodjeljuju učenicima i studentima. "To je po meni glavna vijest", poručio je Bernardić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.