Kineske tražilice cenzuriraju informacije o "crnom ponedjeljku"

Foto: Hina

KINA je optužen za cenzuru izvješća o financijskom kaosu u  zemlji i sprječavanje građana da potraže informaciji o aktualnim događajima koji potresaju globalna tržišta.

> Opet "Crni ponedjeljak" na burzama: Panika zbog Kine mogla bi izazvati novu veliku krizu

Baidu, najveća internetski pretraživač u naciji cenzurira rezultate o kaosu, tvrdi George Chen izvršni urednik međunarodnog izdanje South China Morning Posta. Ako korisnici u upitu iskoriste pojedine riječi povezane s urušavanjem dionica, tražilica javlja da dio rezultata nije prikazan zbog "pravila i smjernica".

Kineski portali prate krizu, ali ne na istaknutim mjestima, dok Xinhuanet, portal državne izvještajne agencije Xinhua tek uzgredno spominje krah. Poput Narodnog dnevnika, drugog službenog glasila Kineske komunističke partije, vijesti o padu dionica su na dnu stranica i tek su treća od najpopularnijih u rubrici posvećenoj biznisu, piše Independent

Ipak, ljudi koji izbjegnu cenzuru mogu čitati o događajima koji su uzdrmali globalna tržišta. Pa Narodni dnevnik donosi vijest s naslovom "Dionice pale najviše od 2007., vladine mjere neuspjele", a Xinhuanet uživo prati "najveći pad kineskih dionica od 2007."  

Vijesti o cenzuri stižu nakon što je vlada optužena da skriva informacije o velikim eksplozijama u lučkom gradu Tianjinu gdje su raznesena skladišta s opasnim kemikalijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.