Karzai u Iranu s Rohanijem razgovara o ostanku američkih vojnika u Afganistanu nakon 2014.

Foto: Guliver image/Getty images

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai stigao je u nedjelju na razgovore u Teheran čija će jedna od tema biti i sigurnosni sporazumu o kojem se vode pregovori između Kabula i Washingtona. Karzaija, koji se nalazi na čelu velikog izaslanstva, primio je predsjednik Hasan Rohani.

Tijekom tog jednodnevnog posjeta, Karzai bi se trebao sastati i sa šefom iranske diplomacije Mohamadom Džavadom Zarifom, priopćila je agencija Irna. Bilateralni sporazum koji bi određivao modalitete ostanka američkih vojnika u Afganistanu nakon 2014. trebao bi biti na dnevnom redu razgovora. Iran kritizira taj sporazum ocjenjujući da on ne bi "dugoročno služio interesu naroda i vlade Afganistana".

Sporazum koji treba definirati uvjete američke nazočnosti nakon 2014., kada se povlače snage NATO-a, Karzai odbija potpisati jer želi da ta zadaća ostane njegovom nasljedniku, nakon izbora u travnju sljedeće godine. To je odgoda koju Washington ne prihvaća jer mu to ne bi ostavilo dovoljno vremena za pripremu vojne misije.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.