Kako Rumunji privode tajkune: Zbog mita, u lisicama odveli šefa Grampeta kojemu je Vlada htjela prodati HŽ!

Foto: Grampet, Romania TV

RUMUNJSKI tajkun Gruia Stoica, vlasnik Grampet grupe, priveden je u srijedu navečer u Bukureštu na ispitivanje u nacionalno ravnateljstvo za borbu protiv korupcije (DNA), javio je rumunjski informativni portal Mediafax. U lisicama je odveden na ispitivanje na koje je ranije odbio doći. Istražiteljima je kazao da nije u Bukureštu, no policija ga je pronašla u njegovom domu i privela zbog sumnje u korupciju. Tužiteljstvo je za njega zatražio 29 dana pritvora!

Prema tužiteljstvu, on je dao rumunjskom odvjetniku 3 milijuna eura mita kako bi saznao detalje oko natječaja za prijevoz ugljena za rumunjsku energetsku kompaniju Complexul Energetic Oltenia te tako dao bolju ponudu od državne željezničke tvrtke CFR Marfă koju je prošle godine i želio kupiti! Naime, Grampet grupa odabrana je u Rumunjskoj kao najbolji ponuditelj za kupnju CFR Marfă. Za kontrolni paket dionica CFR Marfă, Grampet–GFR je ponudio 202 milijuna eura uz još 200 milijuna eura ulaganja u tvrtku i dodatnih 1,5 milijuna eura u projekte zaštite okoliša. Iako je ugovor već bio potpisan, preuzimanje Marfe je propalo.

"Priveden je zbog... nečega"

Vlada je prihvatila informaciju o odustajanju od prodaje 75 % poslovnih udjela RH u društvu HŽ Cargo. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je tijekom pregovora došlo do značajnih odstupanja ponuditelja, odnosno Grampet grupe, od uvjeta u obvezujućoj ponudi.

"Konkretno, nije dostavljen program restrukturiranja, a ponuditelj je bio u obvezi predočiti dokument koji potvrđuje da su banke kreditori HŽ Carga voljne zamijeniti državna jamstva nekim drugim jamstvom ponuđenim od strane ponuditelja i ponuditelj je zatražio produženje roka dubinskog snimanja iako je to isto provodio od rujna 2013. godine. Zaključno, kako on nije ispunio svoje obaveze prema Ministarstvu, predlaže se Vladi odustajanje od prodaje 75% poslovnih udjela Republike Hrvatske u društvu HŽ Cargo", izvijestio je Hajdaš Dončić.

Premijer Zoran Milanović na sjednici je rekao i kako je predsjednik Uprave Grampet Grupe jučer priveden u Bukureštu, a ministar je dodao "zbog... nečega".

U Saboru zatražili ostavku ministra!

Zbog sinoćnjeg uhićenja direktora Grampet grupe, bivšeg potencijalnog kupca HŽ Carga, u Saboru je zatražena stanka i rasprava. Direktor je uhićen zbog mita, a kako kaže HDSSB-ov Boro Grubišić - gdje ima dima ima i vatre.

"Mislim da je vrijeme da se zbog stanja u HŽ Cargu i ukupnog stanja u željeznici, gdje vladaju i rodbinski i kumovski odnosi, gdje su podobni, a ne sposobni ljudi, gospodin ministar Dončić, s obzirom na sve okolnosti, a koje mogu isplivati na površinu vrlo lako, podnese ostavku".

I laburist Mladen Novak pozvao je ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića da podnese ostavku, a njega kao i ostatak oporbe zanima zašto je u početku Grampet grupa bila izabrana kao potencijalni kupac. "Ali sve one reference koje su bile poznate su upozoravale na to da je riječ o čovjeku koji jednostavno nema te kapacitete i da je vrlo dvojbeno što će se desiti u budućnosti. E sada imamo to što će se desiti što smo mi predviđali i sad nam se to dešava", kazao je Novak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.