Kakav apsurd: Osuđen za pronevjeru bolničkog novca sam zatražio razrješenje, umjesto da bude smijenjen

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell; Montaža: Index

MINISTAR zdravlja Siniša Varga nije smijenio sanacijskog upravitelja sisačke bolnice Damira Pahića koji je proglašen krivim za pronevjeru bolničkog novca. Umjesto toga je sam Pahić zatražio svoju smjenu što je Vlada i prihvatila tako da će još do kraja ovog mjeseca obnašati tu dužnost u OB Dr. Ivo Pedišić.

U Vladinom priopćenju sa zatvorenog dijela 184. sjednice održane u četvrtka stoji kako su članovi Vlade raspravljali i o kadrovskim pitanjima.

"Na osobni zahtjev, s danom 30. rujna 2014. godine, razriješen je sanacijski upravitelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak Damir Pahić", objavila je Vlada u svom priopćenju.

Vijest sama po sebi ne bi trebala biti iznenađujuća ako se prisjetimo da je Pahić tjedan dana ranije proglašen krivim na Županijskom sudu u Zagrebu jer je pronevjerio 663.000 kuna bolničkog novca namještajući sinovoj tvrtki poslove.

Međutim ono što je apsurdno u cijeloj priči je činjenica da je on sam zahtijevao razrješenje, a da to nije od njega zatražio ministar zdravlja Siniša Varga.

Varga upoznat sa slučajem Pahić

U vrijeme dok je hrvatsko zdravstvo u kolapsu, dok se namještaju natječaji, a novac curi iz bolnica pa nema novaca za liječenje pacijenata koji iz svog džepa izdvajaju za zdravstvo, ministar Varga ni nakon što je Sud proglasio Pahića krivim za pronevjeru novca iz bolnice, nije javno zatražio njegovu smjenu.

Postavlja se pitanje tko je tu lud jer kako drugačije nazvati činjenicu da ministar zdravlja na taj način javnosti pokazuje kako se tolerira pronevjera bolničkog novca.


Nije u pitanju samo kaznena prijava niti su u pitanju medijska nagađanja da bi Pahić mogao biti kriv, već je umjesto toga sudac Ivan Turudić jasno i glasno prošlog tjedna rekao "Damir Pahić proglašava se krivim jer je tvrtki DM-soft d.o.o. Sisak direktora Alena Pahića omogućio dobivanje poslova u bolnici suprotno Zakonu o javnoj nabavi koju nije proveo, što je kazneno djelo protiv službene dužnosti".

Pahić je dobio 10 mjeseci zatvora koja su mu zamijenjena s kaznom dobrotvornog rada po principu da za dan zatvora treba odraditi dva sata. To je u prosjeku oko 300 dana, odnosno 600 sati rada. Na taj način ako Pahić bude odrađivao osmosatno radno vrijeme kaznu može odraditi već za dva i pol mjeseca.

Sisački liječnici o njegovim kriminalnim radnjama izvijestili su i ministra zdravlja Sinišu Vargu, a nakon što su sindikalni povjerenici HLS-a iz OB Sisak uputili dopis ministru zdravlja u kojem ga obavještavaju o kriminalnim radnjama sanacijskog upravitelja Damira Pahića tražeći pomoć, ministar je isti dopis poslao Pahiću i zatražio ga očitovanje.

Međutim Pahić je nakon toga na intranetu sisačke bolnice objavio dopis kojeg su sastavili sindikalni povjerenici za ministra Vargu, a u svom komentaru kolege liječnike pritom nazvao "neučinkovitim i nestručnim" indirektno ih prozivajući glupima.

Ministar Varga je bio upoznat sa svim radnjama sanacijskog upravitelja sisačke bolnice jer je sve bilo objavljeno i u medijima, no ipak nije poduzeo ništa.

Hoće li Vlada zajedno s resornim ministrom i dalje dopuštati da osobe kojima je dokazano da su počinili kriminal i dalje rade u bolnicama, a k tome su još i na upravljačkim funkcijama ili će ih početi smjenjivati sami, a ne čekati da oni podnesu ostavke?

Ovo je samo jedan od primjera zašto je hrvatsko zdravstvo u rasulu. Umjesto da Ministarstvo zdravlja napokon krene raditi reda po bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama, šefovima tih institucija su dane slobodne ruke da rade što žele pa zato nije ni čudo da bolnice grcaju u dugovima, a pacijenti za to vrijeme moraju plaćati privatnike ako se žele liječiti, a ne dočekati smrt na listama za čekanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.