Jačanje eko turizma u Baranji: Imamo puno toga za ponuditi

EKO turizam sve je traženiji i prepoznatljiviji oblik turističke ponude i potražnje, a kao značajan oblik razvoja Baranje prepoznali su ga i u osječkoj udruzi Slap. Pojam ekoturizma objašnjava predsjednica Slapa Sonja Vuković.

"Eko turizam znači odgovornost prema okolišu, prema ljudima i prema zajednicu i nekakvo uključivanje svih ključnih dionika. Znači, to je i lijep kraj kojeg Baranja može ponuditi i gastro ponuda i sve ono što zapravo čuva okoliš i čuva zajednicu. Znači, vrlo širok raspon. Time se mogu baviti svi koji nude nešto u tom području - to mogu biti stari salaši, može biti veslanje, plivanje, konji, Kopački rit", rekla je Vuković.

Na konferenciji sudjeluju stručnjaci za turizam iz Hrvatske, ali i inozemstva, s ciljem razmjene iskustava. "Htjeli smo nekako povezati iskustva. Znači, i znanost i praksu i usmjeriti sve nekakvom cilju, zajedničkom radu, sagledavanja tome što imamo. Znači, koji resursi postoje, koji su to trendovi te što zajedno možemo ponuditi suvremenom gostu", rekla je Vuković.

Hrvoje Carić iz Instituta za turizam iz Zagreba kaže da je u tijeku izrada strategije za turizam na nacionalnoj razini. "U okviru toga se predviđa jedna posebna pozornost vezana i za kontinentalni turizam i za ove oblike turizma koje nazivamo ekološki ili ruralni turizam koji se u biti baziraju na resursima netaknutog, kvalitetnog krajobraza kada su u pitanju sela i biološke raznolikosti i interpretacije te biološke raznolikosti", pojašnjava Canić.

"Dajmo priliku Baranji da procvjeta u punom svijetlu", rekao je gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš otvarajući konferenciju. Bez izrade studije za razvoj, to neće biti moguće.

"Bez izrađene strategije lokalnog razvoja prije svega neće moći biti certificirana Baranja, a osim toga neće biti pružena prilika ruralnim područjima da dođu u mogućnost prijave svojih projekata i ideja", rekao je Doboš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.