Izjava o "tamnoputim Bošnjacima" potaknula mržnju, kritiku manipulativnih medija

Screenshot: YouTube

DVIJE televizijske emisije koje su ovog tjedna još jednom posvjedočile o dubokim podjelama što i dvadeset godina nakon rata vladaju u Bosni i Hercegovini, a najbolje se vide na primjeru Mostara, izazvale su cijeli niz reakcija u toj zemlji.

Nakon što su medijskom temom postale izjave Ante D., učenika trećeg razreda mostarske Srednje prometne škole, u petak su se zajedničkim priopćenjem oglasili Vijeće učenika, Vijeće roditelja i Nastavničko vijeće te škole uputivši "ispriku zajednici ili pojedincima koji su se zbog izjave učenika te škole u televizijskoj emisiji 'Perspektive' osjetili uvrijeđenima ili diskriminiranima".

Istodobno su ocijenili kako su se u ovom slučaju zapravo neprihvatljivo ponašali novinari jer su, prema njihovu sudu, selektivno koristili izjave učenika.

> Mostarski srednjoškolac na stupu srama zbog izjava o Bošnjacima

U jednoj od ukupno 52 planirane emisije iz serijala medijske kuće Mebius film iz Sarajeva i u produkciji Radija Slobodna Europa (RFE), prikazanoj u programu više bosanskohercegovačkih i regionalnih televizijskih postaja, srednjoškolac Ante je potvrdio kako dvadeset godina nakon rata BiH i dalje funkcionira kao duboko podijeljena zemlja u kojoj mlade generacije odrastaju u posve odvojenim nacionalnim sustavima. O tome je svjedočio kroz potvrdu da kao Mostarac nikada nije kročio na Stari most zbog činjenice da se taj jedinstveni mostarski simbol nalazi u dijelu grada u kojemu su većina Bošnjaci, a boji se zbog mogućih neugodnosti koje bi imao u susretu s njima.


Ante D. također je govorio o posebnim karakteristikama po kojima i u prolazu navodno može prepoznati Bošnjake.

> Mostarski srednjoškolac o Bošnjacima: Može ih se prepoznati, imaju tamniju kožu i drugačije kretnje

"Naglašavamo da su učenicima prilikom snimanja serijala postavljana dosta tendenciozna pitanja za koja se učenici nisu spremali niti su im odgovori na bilo koji način i od bilo koga bili sugerirani", stoji u priopćenju tri vijeća Srednje prometne škole.

Dalje navode kako bi "naručitelji iz međunarodnih krugova i domaći izvođači projekta trebali biti svjesni kako ovakvim načinom komuniciranja i manipuliranja ne pridonose gradnji pozitivne perspektive nego samo daljnjim raslojavanjima i destrukciji društva". Tvrde i kako mostarska Srednja prometna škola kroz razne aktivnosti ostvaruje pozitivnu suradnju s učenicima i nastavnicima Srednje mašinsko-saobraćajne škole s kojom dijele radni prostor te da prijateljski odnosi nikada nisu bili upitni.

Demokratska, pluralna i otvorena škola

"Naša škola je demokratska, pluralna i otvorena učenicima različitih nacionalnosti, vjerskih i svjetonazorskih pripadnosti što je razvidno iz same strukture učenika i nastavnika. U svom radu nastojimo njegovati duh tolerancije promičući općeljudske vrijednosti te nikako ne smatramo da bi bilo koje pojedinačno stajalište trebao nužno odražavati stajalište škole", stoji na kraju priopćenja kojega uz ostale potpisuje i ravnatelj škole Zoran Landeka.


U filmu koji je podigao medijsku, ali i političku prašinu sudjelovalo je dvadeset učenika Srednje prometne škole, koji su odgovarali na različita pitanja o nacionalnosti, nacionalizmu, mješovitim brakovima, prošlosti i naslijeđu rata, podijeljenosti grada, obrazovnom sustavu i organiziranim druženjima.

Nakon što su se na nekim portalima pojavili isječci izjava koje je dao Ante D. on je postao metom izrugivanja na društvenim mrežama pa je osnovana i Facebook skupina u kojoj ga se ismijava, ali mu se i ozbiljno prijeti.

> "More mržnje" na društvenim mrežama u BiH

Na sve to reagirali su i iz profesionalne novinarske udruge "BH novinari", koja okuplja najveći broj bosanskohercegovačkih novinara.

"Najoštrije osuđujemo javni linč, ksenofobiju i govor mržnje prema mladim ljudima iz Mostara, koji se šire društvenim mrežama, forumima i online medijima u cijeloj BiH i regiji u okviru reagiranja na TV emisiju Perspektive", stoji u priopćenju te novinarske udruge.

Glavna tajnica "BH novinara" Borka Rudić kazala je u petak Hini kako je nedvojbeno na djelu nadopustivo iživljavanje nad jednom malodobnom osobom.

"Ovo je neviđeni atak i linč medija nad maloljetnim dječakom koji je izmanipuliran", kazala je Rudić ističući kako je riječ o nedopustivom govoru mržnje.

"Evidentno je da je riječ o huškanju i širenju govora mržnje prema mladima u Mostaru kroz medijske sadržaje na portalima i uz komentare na društvenim mrežama", kazala je Rudić dodajući kako je to i bio povod za reakciju.

Loš pristup delikatnoj temi

No u "BH novinarima", slično nastavnicima i učenicima mostarske Srednje prometne škole, drže kako ni autori same emisije koja je podignula medijsku prašinu nisu svoj posao uradili kako treba.

"Autori serijala nisu pristupili sveobuhvatno kroz davanje cjelovite slike. Imamo samo izjave tih mladih ljudi, u jednom slučaju Hrvate, a u drugom Bošnjake, pa dobijamo parcijalne slike stanja u Mostaru", smatra Rudić te ističe kako je riječ o delikatnoj temi koja je tražila suptilniji pristup.

Serijal zapravo u konačnici nudi izravan dijalog mladih različite nacionalnosti, no prije toga oni odvojeno iznose svoje viđenje stvarnosti u kojoj žive komentirajući ranije snimljene izjave njihovih vršnjaka.

Scenaristica i redateljica serijala Ada Sokolović odlučno tvrdi kako je riječ o objektivnoj slici stvarnosti.

"Gledatelji su šokirani izjavama mladih ljudi, ali nitko nije šokiran njihovom iskrenošću i hrabrošću da kažu što misle", rekla je Sokolović lokalnim medijima

Dodala je kako su mladi imali toliko pozitivnih izjava na koje se malo tko osvrnuo, dok se većina koncentrirala na osude onoga što im se nije svidjelo i na vrijeđanje onih koji su tek glasno govorili o onome što ih muči.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.