Izbori u Sloveniji: Stranke Mire Cerara i Janeza Janše dobit će najviše glasova

Foto: Hina

STRANKA Mire Cerara (SMC) i Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše dobit će najviše glasova birača i zastupničkih mjesta na slovenskim parlamentarnim izborima u nedjelju, proizlazi iz rezultata dviju najnovijih sondaža, objavljenih u četvrtak.

U anketi koju je agencija Ninamedia provela za list "Dnevnik" i televizijsku postaju POP-TV 19,5 posto ispitanika reklo je da će glasovati za SMC, za Janšin SDS izjasnilo se 17,1 posto ispitanika, a neopredijeljeno je još 21 posto birača.

Prema projekciji agencije Episcenter, na izborima će pobijediti SMC sa 33,6 posto glasova, ispred SDS-a s 24 posto.

Prema obje ankete iza tih dviju stranaka slijede Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), Socijalni demokrati (SD), Slovenska pučka stranka (SLS), demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI), Pozitivna Slovenija (PS) i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB).

Predsjednik SMC-a Miro Cerar izjavio je u četvrtak u predizbornom sučeljavanju na POP televiziji da će u slučaju pobjede na izborima raditi na poboljšanju političke kulture i afirmaciji pravne države. Nije se želio izjasniti koga bi u slučaju da postane mandatar predložio u svoju vladu niti s kojim bi strankama koalirao, ali je isključio "veliku koaliciju" s Janšinom strankom.

Na skupovima potpore Janezu Janši, koji se zbog korupcije nalazi u zatvoru na izdržavanju kazne, u četvrtak se u centru Ljubljane okupilo više tisuća njegovih pristaša. Prosvjedovali su zbog navodno korumpiranog sudstva, tražili puštanje Janše iz zatvora i ustvrdili da će nedjeljni izbori zbog Janšina boravka u zatvoru biti nelegitimni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.