IDS protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu: Umjesto da čuvamo mala gospodarstva, pogodujemo moćnicima

Foto: Dragan Matić/Cropix

SABORSKI zastupnici nastavit će sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu. U prvom čitanju, početkom veljače, oporba je prozivala vladajuće da Zakonom pogoduju velikim poljoprivrednim proizvođačima na štetu malih.

Vlada predlaže da umjesto jedinica lokalne samouprave, upravljanje sa svih 890.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta preuzme državna Agencija za poljoprivredno zemljište. Državno poljoprivredno zemljište ubuduće se ne bi moglo kupiti, samo dobiti u zakup na 50 godina, a dobio bi ga onaj tko na natječaju ponudi bolji gospodarski program.

"Tko je tu privilegiran, Agrokor, netko drugi ili mali seljak i malo obiteljsko gospodarstvo?", upitao je HDSSB-ovac Zoran Vinković, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uvjeravao da zakon nije pisan ni za velike ni za male.

"Pisan je za sve one koji mogu, znaju i hoće raditi, a ne kao do sada da su poljoprivredni proizvođači bili zadnji sa svojim programima. Išla je po rodbinskoj, plemenskoj, stranačkoj liniji dodjela zemljišta", odgovorio je Jakovina. Vladajući vjeruju da će centralizirano upravljanje biti učinkovitije i transparentnije - da će dovesti do okrupnjavanja obrađenih površina, kao i da će državna agencija neobrađeno zemljište staviti u funkciju brže nego što su to u proteklih deset godina činile općine i gradovi.

Konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu usprotivio se IDS. Baš poput oporbe koja je i u drugom saborskom čitanju nastavila prozivati vladajuće da Zakonom pogoduju velikim poljoprivrednim proizvođačima na štetu malih, i IDS-u je sporno da je ključni kriterij za dodjelu državnog zemljišta u zakup bolji gospodarski program.


"Umjesto da sačuvamo mala obiteljska gospodarstva, umjesto da motiviramo mala obiteljska gospodarstva i da im damo podršku da se udružuju u zadruge. Tu se potencijalno otvara prostor da se jedan moćnik javi na sve čestice koje hoće dobiti", istaknuo je Giovanni Sponza.

Oporbi i IDS-u sporna je i centralizacija sustava - prijedlog da upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem umjesto jedinica lokalne samouprave preuzme državna Agencija za poljoprivredno zemljište.

Da će Agencija pogodovati krupnom kapitalu uvjeren je HDZ-ov Josip Đakić, upućujući usput da je pomoćnica ministra poljoprivrede Tihomira Jakovina, ujedno supruga Agrokorovog direktora za poljoprivredu.

"Onda je jasno da postoji pogodovanje i striktan odnos Ministarstva, što je zapravo i protuzakonito, što je opisano u našim zakonima", rekao je Đakić.

Jakovina mu je odgovorio da su takve insinuacije o potencijalnom sukobu interesa- zlonamjerne.

"Vi čiji je bivši šef u sudnici, kada govorimo o Fimi mediji, kada govorimo o Planinskoj. Vi govorite o potencijalnom sukobu interesa, za kolegicu koja je s 27 godina doktorirala, koja je vrsna u svojoj struci", naglasio je Jakovina.

A kada govorimo o Planinskoj, recimo i da je Mandatno imunitetno povjerenstvo prihvatilo ostavku HDZ-ovog saborskog zastupnika Petra Čobankovića.

Bivši ministar poljoprivrede i regionalnog razvoja ostavku je dao nakon priznanja krivnje i nagodbe u aferi Planinska. U saborskim bi ga klupama, kako neslužbeno doznajemo, trebao zamijeniti gradonačelnik Županje Davor Miličević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.