Hugo Chavez izborio još jedan mandat: Venezuela ponovno izabrala socijalizam 21. stoljeća!



HUGO CHAVEZ ponovno je uspio. Naime, na predsjedničkim izborima osvojio je 54,42 posto, dok se njegov oponent Henrique Capriles Radonski zaustavio na 44,97 posto. Za Chaveza je glasalo 7,4 milijuna birača Venezuele, a za Caprilesa 6,1. Chavez je pobjedom osigurao još jedan šestogodišnji mandat predsjednika Venezuele. Prvi puta izabran je 1999. godine.

Demokracija koja je najbolja

Po prvi puta se govorilo kako bi ova kampanja za Chaveza mogla biti neizvjesna. Capriles je govorio o korupciji pod Chavezom vlašću o nedostatku infrastrukturnih projekata i velikoj birokraciji. No, Chavez je ostao "u sedlu".

"Danas smo demonstrirali, drugovi i drugarice, da je naša demokracija najbolja na svijetu", rekao je Chavez koji je održao pobjednički govor na balkonu predsjedničke rezidencije ispred mase više tisuća ljudi koja ga je pozdravila zastavama.

Chavez je u ovom kampanji radio sve ono što je radio i do sada. Govorio je o svojoj viziji socijalizma 21. stoljeća i o socijalnim programima. Kada je govorio o konkretnim stvarima govorio je o promicanju obrazovanja, zdravstvene skrbi i konačnog udara na kriminal u toj zemlji te obračun s "kukoljem u birokratskom žitu".

Capriles priznao rezultate izbora i čestitao Chavezu


SAD sigurno neće biti zadovoljne izborom Chaveza s obzirom na poznati stav venezuelanskog predsjednika prema imperijalistima.

Dodajmo na kraju kako je Capriles priznao rezultate izbora te čestitao Chavezu na još jednom mandatu.

Tri čestitke iz Latinske Amerike

Još u izbornoj noći Chavezu su stigle tri vrlo važne čestitke. Riječ je vođama latinoameričke ljevice i to  od argentinske predsjednice  Cristine Kirchner , predsjednika Ekvadora Rafaela Correa i Bolivije Evo Moralesa.

"Živjela Venezuela, živjela velika domovina, živjela bolivijska revolucija", napisao je Correa, dok je Morales naglasio kako je pobjeda Chaveza u Venezueli trijumf ne samo demokracije nego i pobjeda svih naroda Latinske Amerike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.