Hrvatska bi 2015. godine mogla dobiti prvu etičnu banku

Foto: ZEF

JUČER je u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu održana 2. skupština Zadruge za etično financiranje na kojoj je predstavljena nova struktura Zadruge.

Upravitelj Zadruge Goran Jeras predstavio je dosadašnje rezultate i plan aktivnosti za sljedeću godinu što je prihvaćeno većinom glasova prisutnih te je odgovarao na pitanja zadrugara na temu rasta Zadruge, ebanke, članstva i društvenog poduzetništva.

Osnivanje banke očekuje se sredinom 2015. godine

Zadruga trenutno ima oko 160 članova (oko 60 pravnih osoba, stotinjak građana i Općina Pokupsko), a osnivanje banke očekuje se 2015. godine, nakon dobivanja licence HNB-a.

Razvoj i ubrzavanje procesa bili su glavne teme ove Skupštine kako bi se konkretnim projektom banke pokrenuo rast gospodarstva.

>Hrvatska bi uskoro mogla dobiti prvu "etičnu banku"

S ciljem što učinkovitijeg funkcioniranja i omogućavanja daljnjeg rasta broja članova te njihovog aktivnog povezivanja i suradnje novi model donosi podjelu zadrugara na regije, koje su usklađene sa mjestom prebivališta fizičkih i pravnih osoba, i sekcije koje su podijeljene prema interesima. Svi zadrugari slobodni su sudjelovati i u drugim regijama i/ili sekcijama no bez prava glasanja unutar njih.

Novim pravilnikom raspoređuje se djelovanje na cjelokupni teritorij RH

Na drugoj skupštini Zadruge potvrđen je kvorum no prijedlozi izmjena i dopuna Pravila Zadruge za etično financiranje kao tema su prebačeni sa sljedeću sjednicu skupštine jer je za usvajanje prijedloga izmjena i dopuna potrebna dvotrećinska većina.

Većinom glasova prihvaćen je Poslovnik o radu Skupštine Zadruge za etično financiranje, kojim se dodatno radi na osvještavanju zadružnih principa i zajedničkog djelovanja u cilju postizanja dugoročnog ostvarenja svrsishodnijeg sustava djelovanja među pojedincima te Pravilnik o postupku izbora članova skupštine.

Pravilnik o razvrstavanju članova Zadruge za etično financiranje u sekcije i regije raspoređuje djelovanje i odgovornost na cjelokupni teritorij države sa ciljem što učinkovitijeg ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.