HSU predlaže isplatu doživotne otpremnine u mjesečnim ratama

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

HRVATSKA stranka umirovljenika predstavila je svoj prijedlog Zakona o doživotnoj otpremnini kojim se želi ozakoniti obročna isplata razlike između prijevremene starosne mirovine i mirovine koju bi zaposlenik ostvario da je ostao u radnom odnosu do 65. godine života.

Riječ je o dogovoru između radnika i poslodavca, koji bi na snagu stupio ako radnik ima uvjete za prijevremenu mirovinu, a poslodavac se rješava tehnološkog viška. "Tada se poslodavac i radnik sporazumijevaju da, umjesto da poslodavac radniku isplati jednokratnu otpremninu, poslodavac mu može, putem registriranog trgovačkog društva, isplatiti doživotnu otpremninu u mjesečnim obrocima. Taj institut funkcionira u Hrvatskoj 22 godine i proizvod je socijalnog dijaloga", rekao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Mislimo da je korektnije nekome osigurati socijalnu sigurnost cijeli život, nego da ima jednokratnu otpremninu koju će potrošiti, istaknuo je Hrelja. Dodao je da su pozitivno mišljenje na ovaj prijedlog već dala ministarstva financija i gospodarstva, svih pet sindikalnih središnjica i HGK, te da sada očekuje i mišljenje Vlade.

Na novinarsko pitanje misli li da će Vlada, nakon smanjenja plaća u javnom sektoru, ići i na smanjenje mirovina i kako bi se u tom slučaju HSU ponio, Hrelja je odgovorio. "Mi stalno tvrdimo da su umirovljenici zadnja linija obrane i da su temelj ovog društva. Ako ćemo se igrati temeljima ovog društva, onda moramo otići. Ne može se zanemariti jedna četvrtina građana Hrvatske i njihova egzistencije. Nešto će se drugo odgoditi, ali umirovljenici se neće dirati", odlučan je Hrelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.