Grčka koalicija radikalne gluposti

 

Napisao sam ovaj članak 15. travnja i zaboravio na njega. Pronašao sam ga prije nekoliko dana i iznenadio me - kakva promjena okolnosti. Prije deset mjeseci Grčka si je mogla priuštiti odbijanje 17 milijardi eura - imali su 7 eura potražnje za obveznicama na svaki euro ponude na aukcijama. Danas bi Grci ubili za taj novac i takvu sreću. Ovako je Grčka izgledala prije serije neozbiljnih odluka.

GRCI imaju razloga za ponos – ali ne previše.

Nakon šest godina recesije, nakon što nije uspjela servisirati 200 milijardi eura duga u obveznicama, nakon što je primila 240 milijardi eura pomoći iz eurozone i nakon pada BDP-a od 25%, Grčka je organizirala dužnički tulum – i nekim čudom, svi su se odazvali.

Grčka je prodala više od 3 milijarde obveznica blue-chip ulagačima poput BlackRock Inc.-a, najvećeg svjetskog ulagača, a odbili su još 17 ponuđenih milijardi eura. Iz naše perspektive, Grčka se u hipu prometnula iz apsolutnog gubitnika u poželjnu destinaciju za ulaganja, ali za prosječnog Grka, put je bio beskonačno dug.

Takav trijumfalan povratak na kreditno tržište nesumnjivo predstavlja pobjedu za Grčku općenito, a osobito za Vladu premijera Samarasa. Međutim, to je i trijumf pohlepe ulagača.

Kao što je rekao Gordon Gekko u filmu Wall Street: „Pohlepa je, u nedostatku boljeg opisa, pozitivna“, ali kao i dobra kaša, ne smije biti ni prevruća ni prehladna, nego topla.

Najveća razlika između sadašnje Grčke i Grčke otprije nekoliko godina odražava se u redukciji dva značajna rizika kreditiranja Grčke. Prvim se rizikom vezanim za potencijalno nestabilan euro (zbog zemalja poput Grčke čiji je opstanak u eurozoni doveden u pitanje) pozabavila Europska središnja banka tijekom ljeta 2012. godine, kada je obećala učiniti „što god je potrebno“ kako bi se osigurao integritet eura. Tako je i bilo.

Drugi je rizik, mogućnost bankrota Grčke, donekle umanjen reformama trenutne Vlade pod nadzorom MMF-a i Europske unije.


Gdje je onda problem? Problem leži u činjenici da je unatoč svim reformama proces oporavka Grčke daleko od svojeg cilja. Premijer Samaras pokušava ispraviti pogreške nastale tijekom gotovo 70 godina nesposobnog i nekompetentnog vođenja države začinjenog neprestanom korupcijom. U najboljem slučaju, čekala su ga desetljeća inercije, a u najgorem, desetljeća otpora. Suočava se i s jednim i s drugim.

Auto-bomba eksplodirala je ispred grčke središnje banke na dan trijumfa s obveznicama, kao da je cilj bio pokazati da je putovanje Grčke od teškog financijskog i državnog slučaja do stabilizacije daleko od svojega kraja.

Javni dug i dalje iznosi 176% BDP-a, stopa nezaposlenosti premašuje 27%, nezaposlenost mladih je iznad 50%, a novi dug namijenjen pokrivanju postojećega iznosi 1% istoga.

Strukturalni problemi Grčke nisu nestali, samo su djelomično dovedeni pod kontrolu. Grčki parlament jedva je 30. ožujka podržao paket reformi namijenjenih povećanju grčke konkurentnosti nakon mjeseci potraćenih na nadmudrivanje s međunarodnim kreditorima. Međutim, prolazak reformi doveo je do daljnjih podjela među članovima vladajuće koalicije.

I europski parlamentarni izbori i lokalni izbori uslijedit će 25. svibnja, a vladajuća stranka premijera Samarasa gotovo je izjednačena sa Syrizom, sada službeno nazvanom Koalicijom radikalne ljevice – ime koje joj definitivno paše.

Upravljanje nacijom kroz takve radikalne izmjene zahtijeva viziju, čvrstinu i znatnu dozu sreće. Ali kao i pohlepu, i sreću se treba dozirati, jer u protivnom će raditi protiv izmjena.

Premijer Samaras morao je pokazati Grcima da se žrtva isplatila, što je i učinio – pristiglo je više od 20 milijardi eura navodno racionalnih potencijalnih ulaganja.

Međutim, što je još važnije, morao je pokazati Grcima da vrijedi ustrajati i da se ne isplati pokleknuti pred iskušenjima, što bi Grčku zaustavilo na pola puta do cilja.

Premijer Samaras s razlogom se brinuo oko mogućih negativnih utjecaja. Nije mogao ni zamisliti da su njegov veliki projekt transformacije Grčke mogli ugroziti i ulagači iz Koalicije radikalne pohlepe. Njihov projekt "Bravo Grčka" mogao bi se pokazati kao velik korak unatrag i za Grčku i za ljude čije interese zastupaju – ako ga Grci krivo shvate.

----------------------------------------


Njemačka je jučer odbila prijedlog Grčke za produljenje financiranja, odnosno premostno financiranje, uz objašnjenje da "pismo iz Atene nije stvaran prijedlog rješenja problema". Nediplomatskim riječima ova izjava znači da je prijedlog Grčke dobar vic.

Sve ukazuje na to da će se Grci još jednom morati suočiti s teškim i mučnim ekonomskim kolapsom, ovaj put i većim.

Ono što grčki problem pretvara u pravu tragediju jest činjenica da se ovo nije moralo dogoditi. Problem je u lošem grčkom vodstvu i lošim grčkim odlukama. Te se odluke ne mogu prekriti plaštom demokracije.  Ne mogu grčki birači odlučiti da im Nijemci otplaćuju dugove.

Na kraju, Grčka je bjesnila i durila i nikoga nije bilo briga.

Za razliku od pohlepe, glupost nikada nije pozitivna.


Autor je diplomirani ekonomist i magistar prava koji je objavljivao tekstove u Wall Street Journalu i časopisu Banka. Glavni je izvršni direktor tvrtke Indium, specijalizirane za strateško poslovno savjetovanje. Prethodno je radio na višim izvršnim pozicijama u tvrtkama iz SAD-a, Kanade i Njemačke.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.