"Građani glasaju protiv": Sačuvajmo dostojanstvo svake osobe i obraz našeg društva!

Foto: Hina

HRVATSKI građani danas izlaze na referendum na kojem će odlučiti o ustavnoj definiciji braka kao životne zajednice žene i muškarca. Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati, a do 16 sati glasalo je svega 26,75 posto birača. Iz kampanje "Građani glasaju protiv" pozivaju sve građane da izađu n a referendum dok još mogu te da glasaju protiv! U priopćenju ukazuju i na pritužbe koje su primili u vezi nepravilnosti koje su zabilježena ne pojedinim biračkim mjestima.

"Kampanja Građani glasaju PROTIV danas prati glasanje naših aktivista i podržavatelja i putem društvenih ,mreža potiče građane da svakako izađu na referendum i glasaju PROTIV manipulacija, isključivosti i diskriminacije. Građane smo pozvali da sve nepravilnosti i poteškoće u referendumskom postupku prijave Državnom izbornom povjerenstvu, a ukoliko žele pošalju ih i nama na znanje (zaprimali smo samo neanonimne prijave). Tako smo saznali za sljedeće nepravilnosti:

- neupućenost nekih članova biračkih odbora u način ostvarenja biračkog prava za one koji se ne nalaze na popisu birača, što je u više prijavljenih slučajeva uspješno riješeno tek intervencijom DIP-a;

- stranački sastav biračkog odbora (svi članovi kao i promatrač su lokalno poznati članovi HDZ-
a u Sotinu);

- glasačke kutije na kojima nije vidljiv zakonom propisan pečat s grbom na više biračkih mjesta u Zagrebu (Gundulićeva, Krajiška, Mesićeva);

- promatrači se naginju nad pregrade i pokušava je vidjeti kako birači glasaju

- biračima su dostupne grafitne umjesto kemijskih olovaka (Brodarica, Šibenik)

Posebno ističemo da je Stožer za obranu digniteta Vukovara iskoristio referendumski dan za prikupljanje potpisa za sljedeći diskriminatorni referendum o ograničenju prava nacionalnih manjina, i to tako što su štandovi postavljeni tik do biračkih mjesta – u najboljem slučaju na dozvoljenih 50m ali i u nekim prijavljenim slučajevima i bliže, pa čak i unutar biračkih mjesta.

Takve smo prijave dobili iz Velike Gorice, Zagreba i Vukovara (ukupno osam mjesta). O tome su građani obavijestili DIP. Ovim se nastavlja loša praksa iskorištavanja demokratske procedure za antidemokratske ciljeve, a očito je da aktualna pravila referendumskog postupka nisu dostatna da birače zaštite od ovakvih manipulacija.

Podsjećamo birače da je preostalo još samo par sati do zatvaranja birališta te ih pozivamo da svakako izađu na referendum i glasaju PROTIV – sačuvajmo dostojanstvo svake osobe i obraz našeg društva!", stoji u priopćenju kampanje "Građani glasaju protiv".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.