Gladnim Filipincima stiže i kineska pomoć!

Foto: Guliver image/Getty images

PRVE pošiljke kineske pomoći počele su stizati u srijedu na Filipine danima nakon što je Peking bio izložen kritikama da ne pomaže zemlju stradalu od tajfuna.

Filipinska vojska uz pomoć stranih oružanih snaga i humanitarnih organizacija pokušava pomoći razorenim područjima nakon prolaska tajfuna Haiyan koji je iza sebe ostavio više od 4.000 mrtvih i skoro 4 milijuna onih koji su napustili svoje domove.

Kineski transportni zrakoplov koji je donio šatore i pokrivače sletio je u filipinski grad Cebu, javila je televizija CCTV. "Jedan dio pomoći bit će podijeljen u Cebuu a drugi će biti upućen žrtvama u Taclobanu koji je najteže pogođen tafunom", rekao je dužnosnik kineskog veleposlanstva.

Osnosi između Kine i Filipina su napeti zbog teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru. Peking je prvo objavio da će uputiti pomoć vrijednu 200.000 dolara a nakon što je to izazvalo začuđene komentare podigao je svotu na 1,64 milijuna dolara. U subotu su kineske vlasti najavile da će na Filipine poslati medicinske timove i ekipe za spašavanje.

Sjedinjene Države su mobilizirale oko 50 brodova i zrakolova te najavile vipe od 37 milijuna dolara humanitarne pomoći

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.