GOTOVO JE Zločinački HDZ dobio šest mandata, nesposobni SDP 4, ORaH jedan!

Foto: Index/Hina

DO POSLJEDNJEG trena Savez za Hrvatsku mogao je dobiti jedan mandat umjesto jednog HDZ-ovog! No, nakon što su prebrojani svi glasovi koalicija okupljena oko HDZ-a skupila je 6 mandata, SDP-ova 4, a OraH Mirele Holy jedan mandat!  Savez za Hrvatsku u konačnici je ipak ostao bez mjesta u Europskom parlamentu.

Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS prema službenim izbornim rezultatima osvaja 41,42% glasova, lista Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) 29,93 posto, ORaH 9,42 posto, dok je Savezu za Hrvatsku pripalo 6,88 posto glasova.

Sastav hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu činit će Andrej Plenković (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Davor Stier (HDZ), Ruža Tomašić (HSP-AS), Marijana Petir (HSS), Tonino Picula (SDP), Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (HNS) i Davor Škrlec (ORaH).

U DIP-u navode kako je na jučerašnje europske izbore izašlo 25,25 posto birača - 950.736 od ukupno upisanih 3.765.569 birača.  Važećih listića bilo je 96,94 posto, a nevažećih 3,06 posto.

Savez za Hrvatsku, koji okuplja osam desnih stranaka, osvojio je 6,88 posto glasova. Prešao je izborni prag, no u konačnici nije osvojio mandat. Po D'Hondtovoj metodi izračuna mandata pretekao ga je šesti kandidat s liste HDZ-a s razlikom od samo 203 glasa, rekao je predsjednik DiP-a Branko Hrvatin.

Navedeni podaci dobiveni su temeljem obrade svih 6337 biračkih mjesta na kojima je glasovalo 950.980 birača, tj. 25,24 posto od ukupno upisanih 3.767.343 birača.

Hrvatin je suglasan da je izlaznost na izbore za Europski parlament bila mala, "posebno s obzirom na izborne troškove", no ističe da "birači imaju pravo izaći ili ne izaći". Podaci koje je DIP danas objavio su potpuni i službeni, a postat će konačni nakon što isteknu rokovi za žalbe. Moglo bi to biti 3. lipnja, najavio je Hrvatin novinarima.


Od objave službenih rezultata počinje teći rok za prigovore od 48 sati, a daljnjih 48 sati DIP ima za odgovor. Protiv odluke DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu za što je rok idućih 48 sati, a isto toliko bi imao i Ustavni sud za odlučivanje o žalbi.

Prema tome, kad bi se ispunili ovi rokovi u cjelosti, ako ne bi trebalo tražiti određene izborne materijale za odluku o eventualnom prigovoru, rok za konačnost bio bi 3. lipnja, pojasnio je Hrvatin.

Do sada je stigao samo jedan prigovor, no on se ne odnosi na rezultat izbora, nego na izborne radnje na jednom biračkom mjestu u Belišću.

6-4-1

Na listi HDZ-ove koalicije najviše je glasova opet osvojila Ruža Tomašić. S njihove listu Hrvatsku će u Parlamentu zastupati 6 zastupnika:

Ruža Tomašić
Andrej Plenković
Marijana Petir
Dubravka Šuica
Ivana Maletić
Davor Ivo Stier

SDP-ova koalicija u EP šalje sljedeće:

Tonino Picula
Biljana Borzan
Jozo Radoš
Ivan Jakovčić (Mimica ne ide u EP, a Jakovčić je idući na listi, no postoji mogućnost da političkom odlukom umjesto Mimice bude izabran netko drugi, a ne Jakovčić)

S ORaH-ove liste u EP ide Damir Škrlec.

> ANALIZA IZBORNIH REZULTATA NA INDEXU

> SDP pobijedio u samo četiri županije!

> Zločinačkoj organizaciji HDZ-u vjeruje 105 tisuća ljudi više nego Milanovićevom SDP-u!

> Evo kako je Hrvatska glasala

> HDZ-u 36 posto glasova: SDP izgubio i Grad Zagreb!

> IZ HDZ-OVOG STOŽERA: "Očekujemo šest mandata"

> IZ SDP-OVOG STOŽERA: "Čestitamo Holy"

> IZ ORAH-ovog STOŽERA: Holy bi bila ludo sretna s jednim mandatom

> SLAVLJE U STOŽERU SAVEZA ZA HRVATSKU: "Imamo jedan mandat!"

> IZ STOŽERA Laburista: Lesar podnio ostavku

REZULTATI UŽIVO OD 23 SATA:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.