G7 najavio "kraj ere fosilnih goriva"

Foto: Hina

ČLANICE kluba vodećih industrijskih zemalja (G7) postigle su sporazum o strogim mjerama protiv stakleničkih plinova koje podrazumijevaju potpuno dokidanje upotrebe fosilnih goriva do kraja ovog stoljeća, najavila je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je rekla da se zadnjeg dana skupa održanog u bavarskom dvorcu svih sedam lidera obvezalo da će "do kraja stoljeća globalnu ekonomiju osloboditi od ugljika".

Pobornici zaštite okoliša najavu opisuju kao dobar znak da bi planovi o potpunom odustajanju od fosilnih goriva mogli biti doneseni na pariškom sastanku posvećenom klimi kasnije ove godine.

Kancelarka je najavila i da su vlade G7 potpisale inicijative čiji je cilj dokinuti ekstremno siromaštvo ili glad, smanjiti broj pothranjenih ljudi za 500 milijuna i pospješiti odgovore na epidemije.



Njemačka, Britanija, SAD, Kanada, Japan i Italija zajedno će raditi na borbi protiv bolesti i pomagati zemljama diljem svijeta u reakciji na epidemije, što uključuje formiranje posebnog fonda u Svjetskoj banci koji će biti posvećen izvanrednim situacijama u zdravstvu, rekla je kancelarka na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon formalnog završetka razgovora u ponedjeljak.

U reakciji na konačni izvještaj o sastanku, Europska zaklada za klimu je najavu G7 opisala kao povijesnu, rekavši da ona označava "kraj ere fosilnih goriva" i "važnu prekretnicu prema novom dogovoru o klimi u Parizu", prenosi Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.