Francuskim radikalnim desničarima nitko osim Rusa "ne želi posuditi ni centa"

Foto: Hina

FRANCUSKA radikalna desnica ponovno dominira europskim tiskom nakon što je Marine Le Pen potvrdila da je ruski zajmodavac Nacionalnoj fronti  odobrio kredit od devet milijuna eura. 

"Nitko nam drugi ne želi dati ni centa," rekla je Le Pen u nedjelju nakon što je istraživački portal Mediapart objavio izvješće o kreditiranju iza kojeg stoji banka FRCB sa sjedištem u Moskvi.

"Mi zajmove tražimo već neko vrijeme kako bi financirali kampanju za izbore, ali naša banka, poput većine francuskih i europskih kreditora, Nacionalnoj fronti kategorički odbija dati novac," rekao je glavni blagajnik stranke Wallerand de Saint-Just.

Saint-Just je sličnu zabrinutost oko financiranja izražavao u prošlosti, rekavši da su banke oprezne s financiranjem političkih stranaka nakon što je bivši predsjednik Sarkozy kažnjen s pola milijuna eura zbog neprijavljenih troškova iz predsjedničke utrke održane u 2012. godini.

Iako je Nacionalna fronta zabilježila odličan rezultat u lokalnim izborima i izborila prvo mjesto u utrci za Europski parlament, stranka teško dolazi do novca koji bi potkrijepio njezine političke ambicije, piše France24.

Ruski utjecaj


Vijest o zajmu stiže uslijed napetosti u odnosima EU i Rusije, a prema navodima Mediaparta jedan od posrednika u osiguravanju kredita je i ruski nacionalist Aleksandar Mihajlovič Babakov koji se nalazi na listi od 100 poduzetnika i političara protiv kojih su uvedene sankcije.

Veteran Nacionalne fronte Christian Bouchet je rekao da nema ništa loše u posezanju za novcem ruskih banaka.

"To sigurno nije gore od posuđivanja novca od Gaddafija", rekao je aludirajući na tvrdnje da je Sarkozy predsjedničku kampanju iz 2007. godine financirao novcem pokojnog libijskog diktatora.

Mediapart u svom izvješću sugerira da rusko financiranje predstavlja "moguće strano uplitanje u francusku politiku".

Marine Le Pen ne skriva svoju naklonost ruskom predsjedniku Putinu kojeg u stranci karakteriziraju kao "domoljuba" i branitelja tradicionalnih europskih vrijednosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.