Dugove utjeruju preko suda: Grad Gospić mora vratiti HAC-u 6,6 milijuna kuna

Foto: Arhiva

GRAD GOSPIĆ dužan je Hrvatskim autocestama isplatiti 6.660.000 kuna na ime komunalnih doprinosa, pravomoćno je presudio Visoki upravni sud RH u Zagrebu. Doprinosi se odnose na izgradnju 666 tisuća kvadratnih metara autoceste A1.

Radi se o komunalnim doprinosima koje su pojedini gradovi i općine već utjerali od HAC-a. U Hrvatskim autocestama smatraju da su doprinosi u ukupnom iznosu od gotovo 160 milijuna kuna naplaćeni nezakonito, te sada sudskim tužbama potražuju da im se uplaćeni novac vrati.

Ovo je prva pravomoćna sudska presuda u korist HAC-a u jednom takvom postupku. Hrvatske autoceste je pred sudom zastupala Mileva Pavlović Stanković.

Grad Gospić HAC-ovu tužbu pokušao je osporiti tvrdnjama da su njihova potraživanja otišla u zastaru. Također, komunalne doprinose koje su naplatili od HAC-a pravdali su Pravilnikom o komunalnoj naknadi donesen 2006. godine, nakon što su građevinske dozvole već izdane, što je sud odbacio kao nezakonito.

HAC je sudske tužbe za povrat ovrhom utjeranih komunalnih doprinosa pokrenuo nakon što je 2011. godine predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić podigao kaznenu prijavu zbog kaznenog djela stjecanja bez osnova na štetu Hrvatskih autocesta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.