Dolenčić za Index o proslavi ulaska u EU: Jedva su čekali da se maknem jer sam samo komplicirao!

Foto: Tonči Plazibat/Cropix

U HRVATSKOM teatru apsurda odigrana je nova predstava. Vlada već danima Vlada svu krivicu za velike troškove proslave ulaska Hrvatske u EU i netransparentnost svaljuje na leđa jednog čovjeka - i to onoga koji s cijelim događanjem gotovo da i nije imao veze - intendanta Dubrovačkih ljetnih igara, redatelja Krešimira Dolenčića.

> Ekskluzivno: Mutni poslovi Vlade i HRT-a oko organizacije proslave ulaska Hrvatske u EU!

> Vlada Dolenčića proglasila krivcem za netransparentnu i skupu proslavu ulaska u EU, a projekt je kasnio i nije bilo ugovora!?

Isprovociran najnovijim spinom u Vladinoj režiji, "naručenim člankom potkrijepljenim fotografijom scenografije Splitskog akvarela", Dolenčić je u razgovoru za Index još jednom progovorio o svom "angažmanu", ako se nekoliko okvirnih razgovora tako može nazvati, oko organizacije proslave ulaska Hrvatske u EU. Dolenčić napominje kako je ovo zadnji put da o toj temi uopće misli govoriti jer mu je "glupo natjeravati se sa sjenama" te još jednom ističe kako s Vladinim timom zaduženim za organizaciju proslave nije bilo ni ozbiljnijih pregovora, a kamoli potpisanog ugovora pa mu je smiješno i apsurdno što ga se proziva kao krivca.

"Nije bilo scenarija jer ga nitko nije nikad nije napisao. Nije se znalo niti se moglo išta znati o budžetu, jer je sve još bilo u teškim povojima i jer natječaji nisu ni raspisani"

"Čudi me da se neka ozbiljna institucija koja bi trebala predstavljati Vladu Hrvatske upušta u tako nešto. Nije bilo sinopsisa, tek je postojao početni nacrt. Nije bilo scenarija jer ga nitko nije nikad nije napisao. Nije se znalo niti se moglo išta znati o budžetu, jer je sve još bilo u teškim povojima i jer natječaji nisu ni raspisani", kaže Dolenčić koji je projekt napustio u ožujku ove godine.


Sve što se događalo od rujna 2012. godine i početka razgovora o organizaciji tog velikog događanja svelo se na usputne razgovore i nikakve konkretne dogovore. "Nikakvi produkcijski, organizacijski i koncesijski uvjeti nisu me obvezivali. Za sve što govorim imam svjedoke i postoje mailovi, tako da bi bilo dobro da ova priča stane", kaže Dolenčić o Vladinim prozivkama kako ih je Dolenčić "ostavio na cjedilu" nakon što su "prihvatili njegov koncept".

"Ugovor mi nisu ni ponudili, a nisam ga ni tražio jer nisam čak znao ni obim posla, ni što bi točno trebao raditi"

Pitali smo Dolenčića i je li ga iznenadilo što ga je Vlada prvo pozvala na razgovor oko jednog tako ozbiljnog projekta, a potom je nastupilo višemjesečno stagniranje i nisu sklopili nikakav ugovor, a sad se na njega svaljuje krivnju. "Nije postojao ni ugovor, ni koncept, ni ništa. Ugovor mi nisu ni ponudili, a nisam ga ni tražio jer nisam čak znao ni obim posla, ni što bi točno trebao raditi. Da je bilo ugovora naravno da ne bih samo tako otišao jer bi me ugovor obvezivao", kaže Dolenčić.

Da se ništa konkretno od rujna do ožujka nije napravilo na organizaciji proslave ulaska u EU, Dolenčić je posvjedočio i sljedećim: "Nisam mjesecima radio na tome, dao sam samo nekoliko prijedloga. Ukupni trošak u tom razdoblju je jednak novcu za trošak benzina potrebnog da bi na te okvirne razgovore došli. Novac nisam ni tražio, to su neki projekti na kojima čovjek ni nema namjeru zaraditi", kaže Dolenčić.

"Zaprepašćuje me što iz Vlade lupetaju takve rečenice bez da su koncept, scenarij ili ugovor postojali"


O Vladinoj priči kako je on krivac za neraspisivanje javnog natječaja, Dolenčić kaže: "Smiješno je da se uopće tako nešto spominje. Ja sam samo jedan kazališni redatelj i scenarist. Zaprepašćuje me što iz Vlade lupetaju takve rečenice, bez da je konkretno rečeno `na sjednici toj i toj, tog i tog datuma, odlučeno je da se prihvati...` i bez da su koncept, scenarij ili ugovor postojali".

A apsurdno je, u najmanju ruku, što Vlada Dolenčiću kojeg sad proziva kao krivca na poruku o odustajanju od projekta - nije ni odgovorila. "Poslao sam im jedan mail od sedam rečenica u kojem im se zahvaljujem i navodim da me moje obaveze oko Dubrovačkih ljetnih igara sprječavaju oko daljnjeg angažmana, a budući da je sve još u povojima smatram da to neće utjecati na projekt. Na to nisam dobio niti jedan jedini odgovor. Dakle, jedva su čekali da se maknem jer sam samo komplicirao", priča Dolenčić.

A "kompliciranje" se odnosilo na Dolenčićevu želju da umjesto projekta Hrvatske u EU imamo EU u Hrvatskoj, odnosno da svaka od zemalja EU pošalje nešto svoje u naše gradove na proslave. No, ni o tome, kao ni o prijedlogu da se za središnju svečanost u Zagrebu odabere Tomislavac umjesto Trga bana Jelačića, tim predvođen Tomislavom Sauchom nije poveo nikakve ozbiljne razgovore - većina ideja redatelja kojeg prozivaju za napuštanje "postojećeg" projekta u startu je jednostavno odbačena.

"Za tih 50 milijuna kuna na pozornice je mogla izaći cijela Hrvatska"

Dolenčić smiješnima naziva i napise o tome kako je prvotna ideja bila da proslava ulaska u EU stoji vrtoglavih 50 milijuna kuna, a ne na koncu planiranih 5,2 milijuna, odnosno finalnih 6,4 milijuna kuna. "Za tih 50 milijuna kuna na pozornice je mogla izaći cijela Hrvatska", komentirao je.

Poznati redatelj smatra kako Vladina radna skupina na čelu s Tomislavom Sauchom, koja je organizirala proslavu, nije bila svjesna kakvog se projekta prihvaćaju te su u sve to "uletjeli" nespremni. S obzirom na sve okolnosti, Dolenčić nije propustio još jednom čestitati kolegama koji su radili na projektu i uspjeli ga u tako kratkom roku ostvariti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.