Dok Sabor raspravlja o umjetnoj oplodnji, u crkvi Sv. Marka se mole za neizglasavanje zakona

SABOR nastavlja sjednicu drugim čitanjem Konačnog prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji.

Zakon je izazvao buru u javnosti, a posebno oštre kritike stigle su iz HDZ-a, Hrvatske biskupske konferencije i inicijative "I ja sam bio embrij". Nazivaju ga nemoralnim i protučovječnim, jer, kako tvrde, dopušta ubijanje. Sporno im je što omogućava zamrzavanje zametaka na pet godina, koji kasnije mogu biti i donirani.

"Dijete rođeno postupcima izvantjelesne oplodnje je također Božji dar. Sporan je način. Da bi dobili jedno dijete ovakvim postupcima umjetne oplodnje kao što sugerira novi zakon, vi morate desetero njegove braće i sestara žrtvovati", rekao je HDZ-ovac Ante Ćorušić.

"Negirajući pravo da se rodi dijete koje nema oca i majku, mi šaljemo jednu morbidnu poruku da ta zapravo djeca nisu zaslužila postojanje. Što je onda sa samohranim roditeljima?"

Vladajuća većina, međutim, Zakon smatra dobrim, a argumente da dijete ima pravo i na oca i na majku, HNS-ov Igor Kolman smatra šupljima. "Negirajući pravo da se rodi dijete koje nema oca i majku, mi šaljemo jednu morbidnu poruku da ta zapravo djeca nisu zaslužila postojanje. Što je onda sa samohranim roditeljima?", pita se Kolman

Vladajuća koalicija kaže da je ovaj zakon dio njihovih predizbornih obećanja koje provode, bez namjere da bilo kakve vrijednosti stave u drugi ili treći plan.

HDZ-ovi saborski zastupnici među vjernicima koji se mole za neizglasavanje zakona

Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji je bio tema i jutrošnjeg vjerničkog okupljanja nekoliko desetaka metara dalje od sabornice, u crkvi Sv. Marka.

Vjernici Zagrebačke nadbiskupije, u organizaciji Hrvatskog katoličkog zbora Mi, pozivaju na molitvu, post i pokoru s nakanom da zastupnici Hrvatskog sabora pri glasovanju o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji "slijede glas savjesti te ne dopuste zamrzavanje zametaka i manipuliranje nevinim ljudskim bićima".

Među onima koji su došli na jutrošnju molitvu i misu su bili i neki od saborskih zastupnika HDZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.