Događaji u Rumunjskoj pod povećalom međunarodne zajednice

NAKON što je rumunjski parlament u petak izglasao smjenu predsjednika Traiana Basescua, koja će biti konačna ako se potvrdi na referendumu krajem srpnja, situacija u Rumunjskoj dospjela je pod povećalo međunarodne zajednice.

Tako je Vijeće Europe od ustavnopravnih stručnjaka tražilo da razmotre tu odluku rumunjskog parlamenta, jer smatraju kako u pravnom pogledu tu nije sve čisto. Njemačka i SAD također su se obrušili na ovaj potez vladajuće koalicije lijevog centra, s tezom kako se na ovaj način narušava ustavni poredak zemlje. Rumunjske nevladine organizacije upozorile su da se u zemlji događa napad na demokratske institucije kakav nije viđen još od pada komunističke diktature 1989.

Predsjedničku dužnost privremeno obnaša predsjednik Senata Crin Antonescu, predsjednik Socijalno-liberalne demokracije (USL) koja je na vlast došla početkom svibnja. Ova stranka optužuje  Basescua da je prekršio ustav tako što si je, između ostalog, prisvojio premijerske ovlasti i što je uveo mjere štednje koje su uzrokovale osiromašenje stanovništva.

Basescu je, jasno, odbacio te optužbe i odgovorio tezom kako je riječ o pokušaju USL-a da stekne kontrolu nad svim polugama države i pravosuđa. Uoči glasanja kazao  je kako mu je savjest mirna, jer je izvršavao dužnost prema zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.