Do 2016. u gradnju cesta i autocesta ulažemo 23 milijarde kuna

Foto: Hina

MINISTAR pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio je prijedlog programa za gradnju i održavanje cesta u 2013. i 2014.

"Izrada programa bila je usporena zbog ruiniranog građevinskog sektora", konstatirao je Hajdaš-Dončić te dodao kako je do 2016. osigurano 23 milijarde kuna za dovršetak izgradnje autocesta i poboljšanje državnih cesta. U HAC-u je ove godine riješeno 96 posto posla, kaže Dončić.

"Ono što je ostaje Hrvatskim autocestama do 2016. je završetak čvora Košnica, proširenje čvora Sveta Helena i završetak izgradnje dravskog mosta i izgradnje mosta na Savi. To je takozvana dionica Sredanci-granica BiH s mostom na Svilaju za što su sredstva osigurana s EBRD-om i vjerujem da će u proljeće sljedeće godine početi radovi", rekao je Hajdaš Dončić.

Detaljan plan izgradnje i održavanja, najavljuje ministar, bit će predstavljen nakon Nove godine.

Vlada odobrila zaduženje Hrvatskim cestama

Vlada je danas dala suglasnost i jamstvo za kreditno zaduženje Hrvatskim cestama (HC) od 56,5 milijuna kuna za financiranje građenja i održavanja državnih cesta i podmirenje kreditnih obveza iz ove godine.


Hrvatske ceste kredit će dići kod zajednice ponuditelja u kojoj su Croatia banka, Hypo Alpe Adria Bank, Istarska kreditna banka Umag i Privredna banka Zagreb.

Kredit je na sedam godina, a kamata je promjenjiva u visini 6-mjesečni EURIBOR plus 5,6 posto godišnje. Rok otplate je sedam godina u jednakim polugodišnjim ratama od kojih prva dospijeva na drugu godišnjicu od dana potpisa ugovora.

Vlada je dala suglasnost za preuzimanje duga HŽ Infrastrukture temeljem danih jamstava i neplaćenih obveznih davanja, povećanjem kapitala javnog dobra radi smanjenja zaduženosti i financijske konsolidacije.

Dug nešto veći od 1,3 milijarde kuna preuzima Ministarstvo financija, a provedbom preuzimanja kapital javnog dobra evidentiran u poslovnim knjigama HŽ Infrastrukture povećava se za ukupan iznos nešto veći od 1,4 milijarde kuna.

Vlada je danas dala i suglasnost za zaduženje Gradu Zagrebu kod Zagrebačke banke od 150 milijuna kuna za realizaciju kapitalnih ulaganja u izgradnji prometnica i objekata društvenih djelatnosti te Općini Sveti Ilija kod Croatia banke za 3,1 milijun kuna za financiranje katastarske izmjere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.