Desničari napali pobornike imigracije u Dresdenu

Screenshot: YouTube

STOTINE azilanata i izbjeglica stigle su u istočnonjemački grad Dresden, gdje su se u petak navečer sukobili protivnici njihova dolaska iz stranke krajnje desnice s braniteljima prava na azil, a okršaj je završio s tri ozlijeđene osobe, javljaju agencije u subotu.

Policija je razdvojila oko 200 pripadnika ili pristaša Nacionalne demokratske stranke (NPD, krajnja desnica) od 350 osoba koje su branile pravo na dolazak prvih petstotinjak tražitelja azila što su pristizali u petak navečer.

Ekstremisti krajnje desnice napali su proazilante, a jedan je muškarac uhićen, objavila je policija.

U sukobu su letjele boce i kamenje te eksplodirale petarde, a tri su osobe ozlijeđene, među njima žena koja je obilno krvarila, javlja dpa.



Nakon ponoći ulicama je zavladao mir, rekao je policijski glasnogovornik.

NPD je pokret koji je pridobio velik broj pristaša u tim područjima bivše komunističke istočne Njemačke, piše agencija AFP.

Izbjeglice su stigli u petak nakon sukoba i njihov je dolazak pljeskom pozdravilo 200 ljudi, piše dpa.

"Na prvoj crti"

Šatorski grad u Friedrichstadtu u Dresdenu, podignuo je njemački Crveni križ za smještaj 800 tražitelja azila, kojih je većina iz Sirije i njihov se dolazak očekuje tijekom vikenda.

Dresden je u Njemačkoj 'na prvoj crti' rasprave o migrantima i izbjeglicama jer je upravo u tome gradu ojačao protuislamistički pokret Pegida, koji je u siječnju privukao 25.000 sudionika prosvjeda nakon džihadističkih napada na satirički tjednik u Parizu.


Već nekoliko mjeseci centri za azilante i izbjeglice mete su napada, najčešće podmetanjem požara.

Od početka 2015. pobrojana su 202 napada u cijeloj zemlji, dok ih je u cijeloj 2014. bilo 203, objavilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

Njemačka kao najsnažnije gospodarstvo Europske unije prvo je odredište za useljenike u bijegu od ratova, progona i siromaštva.

U 2015., Njemačka treba primiti 450.000 tražitelja azila, što je apsolutni rekord, piše AFP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.