De Gucht priznao: Europska komisija priprema plan za grčko napuštanje eurozone

"EUROPSKA komisija i Europska središnja banka pripremaju plan za slučaj grčkog napuštanja eurozone", potvrdio je danas europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht za belgijski De Standaard. Ovo je prvi put da je neki visoki dužnosnik iz redova izvršne vlasti EU-a javno priznao takve preparacije.

O takvim se planovima već duže vrijeme spekulira, ali su oni do danas ostali tabu tema u Bruxellesu, barem kada je u pitanju odnos s medijima. Dosad su EU dužnosnici kao papagaji ponavljali kako grčko povlačenje iz eurozone ne dolazi u obzir, baš kao što su u ranim danima krize odbijali govoriti o restrukturiranju grčkog duga i potencijalnom bailoutu. A znamo kako je to završilo.

Glasnogovornica EK-a demantirala De Guchta


De Gucht nije želio iznositi detalje planova, ali je kazao kako ECB i EK pripremaju "izvanredne scenarije za slučaj da Grčka ne uspije". Objasnio je kako Grčka ne bi trebala računati na to da će se EU smekšati i revidirati bailout program ukoliko na vlast u Grčkoj dođu stranke koje se protive mjerama štednje. "Više nemamo prostora za stvaranje novih ustupaka Grčkoj", decidiran je bio De Gucht.

Međutim, čini se kako i u strukturama Europske komisije vlada svojevrstan kaos, jer je glasnogovornica EK-a Pia Ahrenkilde-Hansen odmah opovrgnula De Guchtove opaske. "Ne radimo na takvom scenariju", jasno je poručila novinarima, ali malo tko u to još vjeruje.

Kad vide kakav će kaos nastati u Grčkoj, građani drugih zemalja neće htjeti napustiti euro

Iako mnogi stručnjaci smatraju da bi izlazak Grčke iz eurozone zapravo značio početak kraja zajedničke valute, De Gucht smatra kako grčka "tragedija" neće prouzročiti domino efekt. "Kaos u Grčkoj će biti toliko velik da će građani ostalih zemalja shvatiti da ne žele napustiti euro. Siguran sam u to", kazao je povjerenik.

"Grčka mora ostati u eurozoni jer nema alternative. Grčka se mora držati dogovora, to je jedina racionalna opcija. Stoga mislim da će Grčka na kraju ostati u monetarnoj uniji", kazao je De Gucht, ali pritom nije isključio mogućnost da na izborima ili referendumu o ostanku u eurozoni Grci odluče drugačije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.