DAB o slučaju Centar banke: Depoziti su osigurani, građani mogu birati način isplate

Foto: Ilustracija

CENTAR banka od jučer je odlukom HNB-a u stečajnom postupku. Iz Državne agencije za sanaciju banaka umiruju štediše. Ima dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita do 100 tisuća eura, a isplate moraju krenuti najkasnije 17. listopada, poručuju iz DAB-a.

"Budimo iskreni, Vladini pokušaji koji su bili vrlo seriozni i ozbiljni i obuhvatili su upravo banke u krizi, pa čak i Karlovačku banku, su ismijani od tih istih članova Uprave, od pojedinih vlasnika i Vlada nema što reći. Ne mogu se uklopiti, Narodna banka je izričita i ide stečaj. I da jesu to gubici za cijelo društvo, to je nedvojbeno", komentirao je ministar financija Slavko Linić stečaj Centar banke, za koju je nedavno odobrio 50 milijuna kuna državne injekcije, dok je ministar poduzetništva najavljivao uzlet i 200 milijuna eura za dokapitalizaciju od sad već nesuđenih čeških partnera, J&P banke.

Akvizicija se ipak izjalovila, no štediše nemaju razloga za zabrinutost, poručuju iz Državne agencije za sanaciju banaka koja je po primitku rješenja HNB-a o nedostupnosti depozita u Centar banci od danas zadužena za isplatu štedišama. Trebalo bi biti isplaćeno oko pola milijarde kuna, kaže direktorica DAB-a Marija Hrebac.

"Nemaju razloga građani za zabrinutost. Njihovi su depoziti osigurani, bit će isplaćeni u najkraćem mogućem roku. Propisani iznos osiguranih depozita je maksimalno 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti po deponentu. Otprilike oko 500 milijuna kuna. Do 100.000 je osigurano, ostalo će prijaviti kroz stečajni postupak", poručila je Hrebac.

U DAB-u je počelo prikupljanje informacija o na temelju kojih će izračunati pojedine iznose obeštećenja. Rok za obračun je maksimalno 30 radnih dana od danas, a po njegovom završetku ići će javni poziv deponentima za podnošenje Zahtjeva za obeštećenje. Nakon toga, trebat će doći kod isplatne banke gdje će nakon identifikacije potpisom potvrditi zahtjev koji će time biti formalno podnesene i odmah isplaćen, pojašnjava Hrebac.

"Građani mogu birati žele li isplatu u gotovini ili na račun u banci, dok se trgovačkim društvima i neprofitnim organizacijama isplata obeštećenja obavlja isključivo na račune, to jest, bezgotovinski. Važno je napomenuti da je rok za podnošenje zahtjeva za obeštećenjem 12 mjeseci od dana objave javnog poziva."

"J&T Banka je odlučila odustati od svojih planova"

Iz J&T Banke odlučili su se obratiti javnosti kako bi razjasnili situaciju nastalu oko Centar banke.

"S obzirom na prinudnu Upravu Centar banke i rast medijskih špekulacija o angažmanu J&T banke, donosimo sljedeću izjavu za medije:

U svrhu zaštite svoje investicije, ponuda J&T Banke bila je uvjetovana ispunjenjem određenog broja uvjeta od strane sadašnjih dioničara Centar banke i ostalih institucija koje imaju interes za uspješnu provedbu cijelog postupka. Kako traženi uvjeti nisu ispunjeni te kako nije bilo moguće pronaći zajednički jezik u pregovorima, J&T Banka je odlučila odustati od svojih planova. Kao etabliran i vjerodostojan investitor koji je prisutan na bankarskom tržištu Europske unije preko 15 godina ne možemo si priuštiti da sudjelujemo u projektima u kojima je daljnji razvoj nejasno i neodređeno definiran.


Od početka pregovora smo skretali pozornost na činjenicu da nismo htjeli preuzeti i čistiti gubitke koji proizlaze iz ponašanja prethodnih uprava Centar banke. Ne samo da smo nudili know-how i financijski kapital, koji smo uplatili na povjereničkom računu u jednoj hrvatskoj banci, nego i viziju za razvoj ove banke uz bok našim hrvatskim partnerima.

Ulazak u vlasničku strukturu Centar banke pod drugim uvjetima te vremenskim pritiskom bi bio vrlo neodgovoran prema dioničarima J&T Banke. U ovom trenutku mi smo spremni za ulazak na hrvatsko tržište i to u ulozi aktivnog igrača, te smo kao takvi otvoreni za sve daljnje pregovore s ozbiljnim partnerima", stoji u priopćenju J&T Banke.

Očitanje Centar banke

Uprava i Nadzorni odbor Centar banke, čiji je stečaj jučer predložila Hrvatska narodna banka (HNB), očitovali su se priopćenjem o aktualnoj situaciji u banci. Kažu kako su nakon ulaganja Alternative Upravljanja poduzeti svi napori za stabilizaciju poslovanja te dokapitalizaciju Centar banke.
 
"Ovim putem želimo iskazati žaljenje u ime Uprave i Nadzornog odbora Centar banke zbog ovakvog razvoja događaja budući da su uloženi znatni napori u stabilizaciju poslovanja i kapitalno jačanje Banke nakon prve dokapitalizacije te pronalazak strateškog investitora.


Alternative Upravljanje sudjelovao je u prvoj dokapitalizaciji s novčanim iznosom od 97 milijuna kuna. Ubrzo nakon prve dokapitalizacije, stanje u Centar banci pokazalo se težim nego što se očekivalo. Normalno poslovanje Banke bilo je otežano zbog naslijeđenog portfelja te određenih ograničenja nametnutih od strane regulatora. Zbog prijašnjeg višegodišnjeg lošeg upravljanja Bankom porastao je broj teško naplativih kredita te potrebnih rezervacija zbog čega je došlo do manjka kapitala banke i u konačnici potencijalnog otvaranja stečajnog postupka.

Pokrenuto je temeljito restrukturiranje banke, poboljšanje poslovnih procesa, uvođenje efikasnijeg sustava naplate. Unatoč poduzetom restrukturiranju, nagomilani problemi se nisu mogli riješiti u kratkom periodu koje su novi ulagatelj i Uprava imali na raspolaganju.

Novi vlasnik, Uprava i Nadzorni odbor su stvorili sve pretpostavke za dodatnu dokapitalizaciju koja se ubrzo pokazala nužnom. U tim nastojanjima su Uprava i Nadzorni odbor pregovarali sa nekoliko potencijalnih investitora međutim, do dokapitalizacije nije došlo isključivo iz razloga jer se određeni ključni dioničari banke nisu suglasili s predloženim načinom dokapitalizacije od strane investitora. Unatoč svim naporima Uprave i Nadzornog odbora, čini se da su određeni dioničari ipak stavili svoje interese ispred interesa Banke i svih uključenih", stoji između ostalog u priopćenju Centar banke.

"Smatramo kako je zatečeno stanje bilo nemoguće riješiti na bilo koji drugi način osim na način koji smo predložili"


"Svi problemi Centar banke koji su sada proizašli prouzročeni su poslovnim događajima koji su nastali daleko prije ulaganja Alternative Upravljanja u Banku. Učinili smo uistinu sve što je u našoj nadležnosti i realnoj mogućnosti djelovanja te pronašli nekoliko potencijalnih investitora za potrebnu dokapitalizaciju. Kao Alternative upravljanje smo dodatno iskazali interes za sudjelovanjem u drugoj dokapitalizaciji koja je bila nužna, međutim, u njoj nam nije dopušteno sudjelovati od strane Povjereničkog odbora FGS-a. Smatramo kako je zatečeno stanje bilo nemoguće riješiti na bilo koji drugi način osim na način koji smo predložili i za koji smo osigurali temeljne pretpostavke u vidu privlačenja investitora i donošenja odgovarajućih skupštinskih odluka te te nam je uistinu žao što je došlo do ovakvog raspleta", rekao je Zoran Zemlić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.

U priopćenju Centar banke se dodaje i sljedeće: "Budući da ulaganje u Banke putem FGS-ova više nije bilo moguće, uloženi su znatni napori u pronalazak strateškog investitora. Nakon pristigle i usvojene ponude J&T Banke na Glavnoj skupštini 16. kolovoza, potencijalni investitor postavio je određene uvjete zbog kojih su nastavljeni pregovori između višegodišnjeg većinskog vlasnika Heruca i J&T Banke koji nažalost nisu dobro završili.

Podsjetimo, na dokapitalizaciju Centar banke se odlučilo zbog procesa konsolidacije malih banaka za koje postoji potreba budući da na hrvatskom tržištu dominiraju isključivo velike banke".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.