Čović: Nismo za treći entitet, predložit ćemo drugo rješenje

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović opovrgnuo je u petak da se njegova stranka zauzima za uspostavu trećeg entiteta kazavši da će ova stranka uskoro predstaviti rješenje kojim bi se osigurala jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda.

"Ja nisam zadovoljan trećim entitetom i ja ga mislim potpuno drugačije postaviti ako je to rješenja za BiH. Potpuno su drugačija rješenja za BiH kojima se može osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i svih građana", rekao je Čović na konferenciji za novinare upitan o optužbama SDP-a BiH da ova stranka radi na uspostavi trećeg hrvatskog entiteta.

Pojasnio je kako ova stranka neće poduzimati korake mimo Daytonskog sporazuma i ustava BiH, no da neće odustati od borbe za popravljanje položaja Hrvata.

"Ako netko misli da mi želimo pod svaku cijenu osigurati jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda onda je apsolutno u pravu. No, ako netko misli da ćemo to uraditi na način koji krši bilo koji segment ustava BiH onda obmanjuje javnost", dodao je Čović.

Tijekom dana SDP BiH je priopćio kako zahtjevom za uključivanjem županija u mehanizam koordinacije s Europskom unijom koje bi davale suglasnost oko pregovora zajedno s državnom i entitetskom razinom, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) stvara treći entitet.

Čović je pak odgovorio kako je u pitanju štetna politička propaganda SDP-a, te da HDZ BiH neće pristati na stvaranje koordinacijskog mehanizma prema EU u kojega ne bi bila uključena županijska razina vlasti u kojoj Hrvati jedino imaju utjecaj.

"Mi inzistiramo na županijama jer će se u suprotnom dogoditi da nećemo imati predstavnike Hrvata u mehanizmu koordinacije", pojasnio je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je istaknuo i kako federalne vlasti nastavljaju donositi odluke kojim centralizira ovaj entitet na štetu županija, te da će se ova stranka oduprijeti tim pokušajima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.