Članarine u HGK će se ukinuti ili drastično smanjiti!

Foto: HGK

ČLANARINE koje poduzetnici plaćaju Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) drastično će se smanjiti ili u potpunosti ukinuti, najavio je HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Kazao je to Vrdoljak na sjednici HGK na kojoj je za v.d. predsjednicu te institucije imenovana njegova pomoćnica Sabina Škrtić. Vrdoljak je istaknuo da će se Ministarstvo gospodarstva na transparentan način uključiti u rad Komore kako bi spriječilo daljnje urušavanje njenog ugleda.

Urediti Komoru za vrijeme v.d. mandata Škrtić

"Urušavanje nipošto ne smijemo dozvoliti", rekao je Vrdoljak, istaknuvši da je upravo zato predložio Škrtić za v.d. šeficu Komore. Vrdoljak očekuje da će se situacija u HGK urediti već za vrijeme njenog v.d. mandata, prije nego kroz natječaj na izbornoj skupštini bude izabran novi predsjednik.

"Očekujem da se u tom vremenu realiziraju financijski planovi za sljedeću godinu, provede drastično smanjivanje ili ukidanje članarine te djelomično smanjivanje doprinosa za HGK. Pri tome se neće raditi uštede na uštrb budućeg funkcioniranja HGK", rekao je Vrdoljak, te dodao da Komora mora biti efikasnija, jeftinija te korisnija na usluzi hrvatskom gospodarstvu, koje plaća njezino funkcioniranje.

"HGK je nužno potrebna gospodarstvu"

"HGK je nužno potrebna gospodarstvu, a ako se te promjene ne učine upitno je i njezino financiranje. Preuzimamo političku odgovornost, a istražni organi moraju uz podršku svakog zaposlenika HGK završiti istragu, a očekuje se da svaki zaposlenik mora otvoriti vrata kako bi se Komora očistila. Svi moraju odgovarati u lancu te očekujemo kako će se već jednom prestati krasti u ovoj zemlji", istaknuo je Vrdoljak.    

Novoizabrana v.d. predsjednica HGK Sabina Škrtić zahvalila je na povjerenju koje joj joj je pruženo te će učiniti sve potrebno kako bi se to povjerenje i opravdalo te ostvarili ciljevi koji su pred nama. Ovo je privremeno rješenje, kazala je Škrtić istaknuvši važnost donošenja financijskog plana Komore za sljedeću godinu, pripremu za održavanje izborne Skupštine i izbor novog predsjednika HGK te kako bi se osigurao mir Hrvatskoj gospodarskoj komori. Škrtić je zatražila da joj pomognu u ostvarivanju tih ciljeva.

HNS prije mjesec dana bio protiv ukidanja članarine

Zanimljivo je da obavezne članarine u HGK već nisu ukinute upravo zbog toga što se tome protivio HNS. Ukidanje članarina, kako za HGK tako i za Hrvatsku obrtničku komoru (HOK), prije više od mjesec dana predlagao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Vrdoljak, koji sada najavljuje ukidanje ili smanjivanje članarina, tada je tvrdio da bi takav potez bio "nepristojan i zbunjujuć". Protiv ukidanja članarina bila je i Vrdoljakova stranačka šefica Vesna Pusić, koja je takav svoj stav žestoko zagovarala i na sjednici užeg kabineta Vlade RH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.