Cipras: EU i ECB su krivi za zatvaranje banaka

Foto: Hina

OČEKUJE se da će Europska središnja banka danas prekinuti s izvanrednim posuđivanjem novca Grčkoj.

Grčke banke ostat će u ponedjeljak zatvorene, rekao je čelnik banke Piraeus Anthimos Thomopoulos u nedjelju nakon kriznog sastanka visokih grčkih vladinih i financijskih dužnosnika koji je sazvan kako bi se dogovorile nove mjere u svjetlu sve dublje financijske krize. Odgovarajući nakon sastanka Vijeća za financijsku stabilnost na novinarski upit hoće li se banke u ponedjeljak otvoriti, Thomopoulos je rekao: "Ne".

Grčki financijski izvor kazao je da će u ponedjeljak zatvorena ostati i Atenska burza. Guverner grčke središnje banke rekao je da će novo priopćenje biti objavljeno nakon sastanka vlade u nedjelju navečer. Članovi grčkog Vijeća za financijsku stabilnost nakon sastanka nisu željeli reći nikakvih pojedinosti o razgovorima ili eventualno prihvaćenim mjerama.

Urednik za ekonomiju Robert Peston piše da će, u slučaju prekida financiranja, grčke banke odmah ostati bez likvidnosti i vladu Aleksisa Ciprasa prisiliti da posegne za kontrolom kapitala.

Grci su u posljednjim tjednima s računa povukli milijarde eura čekajući u velikim redovima ispred bankomata. ECB grčkoj središnjoj banci šalje sredstva u dnevnom ritmu, a ona se potom alociraju komercijalnim bankama. Francuski premijer Manuel Valls je izjavio da je ECB neovisan, ali kako misli da ne može ukinuti pomoć Grcima koji su u teškoj situaciji.

Cipras: EU i ECB krivi za zatvaranje banaka

Pošto su Grci u subotu na Ciprasovo iznenadno raspisivanje referenduma o uvjetima međunarodne financijske pomoći reagirali povlačenjem gotovine iz banaka, Cipras je objavio da se banke u ponedjeljak neće otvoriti i za to okrivio europske partnere i Europsku središnju banku.


EU i ECB natjerali su ga na taj potez, rekao je Cipras i dodao da ne odustaje od referenduma zakazanog za iduću nedjelju.

"Odbijanje zahtjeva grčke vlade da joj nakratko produže trajanje programa, čin je bez presedana po europskim standardima i dovodi u pitanje pravo suverenog naroda na odlučivanje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

"Zbog te je odluke ECB danas morao ograničiti sredstva dostupna grčkim bankama i prisilio je središnju grčku banku da predloži zatvaranje banaka i ograničavanje iznosa koji se smiju podignuti".

Nije rekao koliko će banke biti zatvorene niti koliko će trajati ograničenje kretanja kapitala, ali jedan izvor rekao je za Reuters da je "preporuka da to bude šest dana", do referenduma.

Dodao je da je novi zahtjev za produžetak aktualnog programa pomoći koji istječe 30. lipnja poslao čelnicima eurozone, Europske središnje banke, Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije.

"Čekam njihov hitan odgovor na temeljni demokratski zahtjev", rekao je i dodao da bi udovoljenje tom zahtjevu moglo ECB potaknuti da ponovno osigura likvidnost.

"Jedno je sigurno: odbijanje kratkog produženja te pokušaj da se poništi demokratska procedura duboko su uvredljivi i sramotni za europsku demokratsku tradiciju", rekao je grčki premijer.

ECB: Nastavljamo s ELA

ECB je na službenim stranicama opovrgnuo izvješće BBC-ija u priopćenju prema kojem nastavlja s "Izvanrednom pomoći za likvidnost" (ELA) uz napomenu da je Vijeće u bilo kojem trenutku spremno preispitati svoju odluku.


"Mi nastavljamo blisku suradnju sa Središnjom bankom Grčke i snažno podupiremo predanost zemalja članica prisezi da se poduzmu akcije koje odgovaraju na krhkost ekonomija u eurozoni," rekao je šef ECB-a Mario Draghi.

"Banka Grčke, kao dio eurosustava, namjerava poduzeti sve mjere potrebne da bi se osigurala financijska stabilnost za grčke građane u ovim teškim prilikama," dodaje guverner grčke središnje banke Yannis Stournaras.

Odluka o referendumu

Grčki premijer Aleksis Cipras najavio je u subotu iznenadni referendum na kojemu će birači odlučivati o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj. On je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijarda dolara.

Vjerovnici su zauzvrat zatražili da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava, a Cipras, koji je pobijedio na izborima u siječnju obećanjima o odustajanju od štednje, taj je zahtjev nazvao "ucjenom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.