Cijepite se - u Hrvatskoj prva epidemija ospica od 2008.

Foto: Shutterstock

SLUŽBA za epidemiologiju je odgovorila na upit Indexa o aktualnoj situaciji s ospicama nakon što su u prosincu prošle godine potvrđena dva slučaja te bolesti u Zagrebu. 

"U Hrvatskoj ima oboljelih od ospica za razliku od nekoliko zadnjih godina kada smo zabilježili samo pokoji slučaj u osoba koje su se zarazile izvan Hrvatske pa ih zovemo tzv.- importiranim slučajevima oboljenja. Zadnju epidemiju u Hrvatskoj imali smo 2008. godine sa 50-tak oboljelih. Prijave o oboljenju kontinuirano zaprimamo tako da se brojevi mijenjaju. Službeno imamo 9 prijava oboljelih (na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije) od prosinca 2014. godine no na temelju informacija s terena znamo da je oboljelih više. Epidemiološka anketiranja i ispitivanja kontinuirano se provode.

U obradi je oko 40-tak osoba (na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, 1 osoba iz Vinkovaca koja se zarazila izvan Hrvatske, 1 osoba iz Rijeke koja se zarazila izvan Hrvatske). Na temelju epidemiološkog ispitivanja neki od oboljelih su se zarazili izvan Hrvatske, a potom su infekciju prenijeli na svoje bliske kontakte koji nemaju imunitet protiv ospica, što znači da nisu ospice preboljeli niti su cijepljeni protiv ospica. Od prijavljenih, 5 su djeca a četvoro su odrasli. Možemo govoriti o epidemiji jer su slučajevi povezani i povećan je broj u odnosu na prethodne godine. Prema dosadašnjim podacima nije bilo težih komplikacija bolesti (za dvoje imamo informaciju da se razvila upala pluća), osobe su ozdravile.

Ne izbjegavajte cijepljenje

Za naše stanovništvo od ključne je važnosti održati visoku procijepljenost protiv ove bolesti. Time najuspješnije sprečavamo pojavu bolesti.


U sprečavanju širenja infekcije važno je pravovremeno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima kako bismo neimunima ponudili zaštitu nakon izlaganja virusu, tzv. postekspozicijsku profilaksu.

U cijelom tom procesu ključna je prijava oboljelih od strane liječnika koji sumnja na ospice nadležnom epidemiologu kako bi se epidemiološki posao mogao u potpunosti izvršiti.

Ospice su visoko zarazna virusna bolest koja započinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, kašljem s karakterističnim enantemom na bukalnoj sluznici. Nakon toga stadija, 3. ili 4. dana bolesti izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, vratu, prsima, nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje 4-5 dana, nakon toga koža se peruta.

Osobama koje primijete navedene simptome, a nisu preboljele ospice i nisu cijepljene protiv ospica preporučujemo da se što prije jave svom liječniku kako bi se pravovremeno bolest dijagnosticirala, kako bi se izolirali i kako bi obrada njihovih kontakata krenula čim prije," piše u odgovoru Službe za epidemilogiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.