Češka na pragu recesije: Prognoza rasta srezana, a pravi problemi tek slijede

ČEŠKO ministarstvo financija danas je revidiralo svoju prognozu ekonomskog rasta, i spustilo je s prijašnjih 1 posto na 0,2 posto.

"Promjena u odnosu na prijašnje prognoze rezultat je eskalacije problema u eurozoni i pogoršanja ekonomskih prilika kod naših najvažnijih trgovačkih partnera", priopćeno je.

Ranije ovog mjeseca, ministar financija Miroslav Kalousek upozorio je kako bi češka ekonomija mogla ove godine pasti i za dva posto. Minsitarstvo je napomenulo kako je "kontinuirajuća fiskalna konsolidacija" vladajuće koalicije također jedan od faktora koji ograničava rast.

Češka ništa ne dobiva fiskalnom unijom, a puno gubi

Valja uzeti u obzir kako je prognoza rađena prije negoli je češki premijer Petr Necas sinoć odbio dati pristanak za fiskalnu uniju i tako Češku pridružio Velikoj Britaniji, koja je dosad sama čamila u bloku fiskalnih odmetnika. Necas je taj potez opravdao tvrdnjom da Češka apsolutno ništa ne dobiva fiskalnom unijom, a zauzvrat se od nje traži da suverenitet koji pripada demokratski izabranim političarima u zemlji preda u ruke neizabranih europskih birokrata.

Češka će se zbog toga zasigurno, barem u političkom smislu, naći na marginama EU, a eventualna "odmazda zbog neposlušnosti" mogla bi donijeti dodatne ekonomske probleme. Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči jest tumačenje češke odbijenice kao produkta internih političkih odnosa.

Odbijenica rezultat internih političkih previranja?

Necas je i sam objasnio kako nije dao pristanak jer je siguran da parlament i predsjednik ionako ne bi ratificirali sporazum. Međutim, mnogi sumnjaju kako je to zapravo plod odmjeravanja snaga premijera Necasa, koji je član najjače stranke vladajuće koalicije ODS, i već spomenutog ministra financija Kalouseka koji je šef manje stranke u koaliciji, TOP 09, ali koja ima pivotnu vrijednost. Pretpostavlja se kako bi, u slučaju da se ne ispune neki zahtjevi Kalouseka, lako moglo doći do odmazde gdje bi TOP 09 svoju naklonost predao Socijaldemokratima, što bi moglo parlamentarnu većinu prebaciti u ruke opozicije.

Kaolusek nikad nije krio ambiciju da postane premijer, a češko odbijanje fiskalne unije moglo bi se pokazati kao nuspojava tihog rata između njega i Necasa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.