Cameron upozoren na gubitak veta

Foto: Hina

UTJECAJNI njemački zastupnik Manfred Weber rekao je britanskom premijeru Cameronu da će Britanija morati odustati od prava veta na odluke EU ukoliko želi izuzeće od definicije o "uvijek bližoj uniji".

Weber, koji rukovodi blokom Europskih kršćanskih demokrata, kaže da se pojedini zahtjevi Ujedinjenog Kraljevstva mogu prihvatiti "specijalnim protokolom".

"No, ukoliko dođe do zahtjeva za izuzećem (od uvijek bliže unije), mi možemo tražiti kompenzaciju. Ukoliko Britanci žele van, ostatak unije može tražiti da oni izgube pravo veta na sustav. Oni ne mogu imati pravo blokiranja drugih ukoliko drugi žele naprijed. Mi bismo svakom izuzeću kojeg bi Britanija mogla zatražiti u budućnost trebali dodati da ona nema pravo na veto u područjima daljnje integracije," rekao je Weber britanskom premijeru na sastanku održanom prošlog tjedna.

U svojoj kampanji traženja ustupaka od EU ususret britanskom referendumu o ostanku u zajednici najavljenom za  kraj 2017. godine, Cameron zahtjeva da se definicija o "uvijek bližoj uniji", koju britanski euroskeptici prihvaćaju kao "formulu za federalizaciju", izbriše iz europskih sporazuma ili da se Britancima dopusti "izuzeće" od koncepta.

"Glasnik" Angele Merkel

Uz predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera, Weber je tek drugi europski političar koji je otvoreno razgovarao s Cameronom nakon pobjede konzervativaca na izborima u UK. Iako on neće direktno odlučivati o zahtjevima Britanaca, njegov posjet Downing Streetu ima značaj jer Weber često reflektira stajališta njemačke kancelarke Angele Merkel, piše Guardian.

Visoki europski dužnosnici su već napomenuli da Cameron "neće daleko dogurati" sa zahtjevom da se na četiri godine zamrznu socijalna davanja za europske radnike u potrazi za poslom u Britaniji. EU takvu politiku drži diskriminirajućom i ona bi zahtijevala mučne pregovore oko izmjena postojećih sporazuma.

S druge strane, Berlin je pokazao razumijevanje za britanski zahtjev da se ukinu davanja za djecu i druga socijalna primanja radnicima koji nisu državljani EU.

O tumačenju

Weber je nakon razgovora s Cameronom rekao da referendum u Britaniji predstavlja "priliku, a ne problem za Europu". "Dio Cameronovih prijedloga je pozitivan, pogotovo kad je riječ o navodnom zlostavljanju socijalne zaštite od strane radnika koji nisu građani EU. Dio ideja je uistinu dobar i dobrodošao," rekao je, ali i odbacio "premisu Ujedinjenog Kraljevstva" u tumačenju "uvijek bliže unije".

"Ja neću započeti s prihvaćanjem premise UK. Ja ću započeti s obranom ideje. Formulacija govori o 'uvijek bližoj uniji ljudi' – mi ne govorimo o državama ili institucijama. Tumačenje da to znači kako se o svemu mora odlučivati u Bruxellesu je pogrešno."

"Mi govorimo da bi naši ljudi trebali imati uvijek sve bliže odnose i uniju. Mi trebamo izuzetno snažno braniti ideju iza uvijek bliže unije i isticati naše tumačenje, a ne prihvatiti definiciju koju predstavljaju Cameron i Britanci jer je ona pogrešna," rekao je Weber.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.