Boris Tadić: Referendum je štetan za Srbiju i Srbe na Kosovu

SRBI su danas u 7 sati ujutro počeli referendum u mjestima na sjeveru Kosova. Referendumsko pitanje je: "Prihvaćate li institucije takozvane Republike Kosovo?".

Izjašnjavanje se provodi u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku. U četiri "srpske" općine na sjeveru Kosova pravo glasa na referendumu imao oko 35 tisuća građana. U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku će se referendum održavati dva dana, dok će se u Leposaviću glasati samo sutra, na Dan državnosti Srbije.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i vlasti u Prištini te tvrde da on neće imati nikakve prave posljedice. Albanci su poručili da ne žele sudjelovati u tom referendumu. Protiv referenduma je i službeni Beograd, jer smatra da će se njime pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.

Referendum će samo smanjiti utjecaj Srbije

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako je održavanje referenduma na sjeveru Kosova i Metohije štetno za interese Srbije. Objasnio je kako razumije potrebu Srba na sjeveru Kosova da iskažu svoju političku volju, ali je istaknuo i kako ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u rješavanju problema srpskog stanovništva južnoj pokrajini, javlja B92.

"Ovaj potez čelnika općina na sjeveru Kosova može samo smanjiti potencijal države i nije u korist interesa Srba u pokrajini. Na ovaj način se odmaže državi u obrani legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji", kazao je Tadić.

Pritom je opet ponovio kako Srbija neće priznati neovisnost Kosova, ali da poštuje Rezoluciju 1244 i da traga za rješenjem za nastup predstavnika Prištine na regionalnim forumima, pri čemu to ne bi impliciralo priznavanje neovisnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.