Bolje biti gazda, nego u pravu

ZORANU MILANOVIĆU je jako stalo da pokaže tko je gazda u Vladi.

Pokazao je Vladimiru Ferdeljiju tko je gazda kad ga je smijenio s mjesta pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture nakon što se ovaj usudio dovesti u pitanje hrabrost njegove Vlade.

A pokazao je i Radimiru Čačiću tko je gazda, stopiravši imenovanje nepravomoćno osuđenog Srećka Ferenčaka u Nadzorni odbor Janafa.

Tko će utješiti Komadinu?

Radimir Čačić sigurno nije bio sretan, ali brzo se utješio postavljanjem drugog HNS-ovca na Ferenčakovo mjesto. Ali tko će utješiti Zlatka Komadinu?

Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture ovih je dana na rubu suza. Ne samo da ga je Milanović iz udobne županove fotelje uvalio u užarenu ministarsku fotelju, nego ga je još ostavio bez najvažnijeg čovjeka.

"Ferdelji se nije uklopio"

"Gospodina Ferdeljija predložio sam da upravlja planiranjem, pripremom i provedbom strateških prometnih infrastrukturnih projekata koji se u najvećoj mjeri provode kroz javna trgovačka društva i koncesijskim modelom", objasnio je Komadina ovoga vikenda u intervjuu Jutarnjem listu.

"Po mom sudu, upravo mu njegovo višegodišnje iskustvo u poslovodstvu trebalo biti glavna prednost, no pokazalo se da se upravo iz tog razloga nije uklopio u ulogu pomoćnika ministra".

Dakle, nije znao šutjeti.

Koje su to kvalifikacije?

Novinarka nije ušla u daljnje propitivanje kvalifikacija potrebnih za ulogu pomoćnika ministra. Umjesto toga, upitala je Komadinu ima li kandidata za Ferdeljijevo mjesto. A on je odgovorio ovako:

"S obzirom na složenost ministarstva u smislu strukovnih specijalnosti, kao i razlika u primanjima u državnoj upravi u odnosu na trgovačka društva u kojima je uprava nadležna, teško je naći kadrove za upravljačke funkcije kojima životne i radne okolnosti dopuštaju takav nimalo lagan političko-stručni angažman".

Dakle, nema. Dakle, sranje. I to teško.

A tko ga je u to sranje uvalio? Njegov stranački šef.

Komadina nije spreman

I nije to najgore. Nije Komadina samo izgubio suradnika u kojeg je imao povjerenje da će obaviti ogroman dio posla u najvećem hrvatskom ministarstvu, već je otvoreno priznao da je on sam "nedovoljno pripremljen za svoj novi resor".

"Teško je biti pripremljen za stanje koje sam zatekao", kaže on i odmah objašnjava o čemu se radi: "Resor koji sam preuzeo spada u red najtežih jer je Ministarstvo nadležno za pedesetak tvrtki i ustanova, samo upravljačke i nadzorne funkcije ima petstotinjak osoba, bez desetak tisuća zaposlenih u tim pravnim osobama".

Dakle, totalni kaos.

Nevažni službenik iz trećeg ešalona

A njemu Milanović uzeo Ferdeljija. Samo kako bi mu pokazao tko je gazda. Pa tko se na ministrovu mjestu ne bi rasplakao?

Nažalost, događa se točno ono što smo predvidjeli. Milanović se odlučno riješio "nevažnog službenika iz trećeg ešalona", iako se radilo o osobi koja je nepripremljenom ministru trebao nositi dobar dio resora. Time je zadovoljio taštinu i ništa više od toga.

A sada i njegov ministar upozorava da će teško dobiti jednako kvalitetnu osobu, već osobu koja će se "uklopiti u ulogu pomoćnika ministra".

Dakle, onu koja će šutjeti. Ili govoriti ono što premijer želi čuti.

Bolje biti tašt, nego u pravu

To što je Milanovićeva taština bacila u očaj ministra Komadinu manji je problem. Veći je problem što bi takva smjena mogla rezultirati prolongiranjem reformi u najtežem i najvećem ministarstvu. U resoru ogrezlom u korupciju i kriminal, u dugove i gubitke, u resoru koji vapi za čovjekom Ferdeljijeva profila. Jer Komadina priznaje da je takvog teško naći.

Ali bitno da je premijer pokazao tko je gazda.

I ministri plaču

I Radimiru Čačiću koji je, usput budi rečeno, bezuspješno predlagao ljude za Komadinino ministarstvo, i Ferdeljiju koji će raditi negdje drugdje i javno govoriti ono isto zbog čega je smijenjen.

A Komadina će i dalje biti na rubu suza.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.