Bivši britanski šef diplomacije: London neće naoružati Ukrajinu

Foto: FAH

KONZERVATIVNI čelnik donjeg doma britanskog parlamenta William Hague, koji je do prošlog ljeta obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, u nedjelju je, u trenutku kada Zapad razmatra uvođenje novih sankcija Rusiji, odbacio mogućnost slanja oružja Ukrajini.

"Ujedinjeno Kraljevstvo ne predviđa slanje oružja Ukrajini", kazao je Hague, ističući da je to u skladu s pristupom usvojenim posljednjih godina u sličnim situacijama.

"Treba pažljivo, vrlo pažljivo o tome razmisliti, prije nego u neku zonu sukoba pošaljemo dodatno naoružanje. Šaljemo pomoć, šaljemo opremu (...) poput lakih oklopnih vozila", dodao je Hague.

Hammond: Zadržavamo pravo slanja oružja


Ministar vanjskih poslova Philip Hammond je početkom veljače kazao da njegova zemlja ne razmatra slanje oružja Ukrajini, ali da "zadržava pravo" da to stajalište preispita. Američki državni tajnik John Kerry u subotu je tijekom posjeta Londonu podsjetio da se u Washingtonu vodi rasprave o slanju oružja Ukrajini, ali da američki predsjednik još uvijek nije donio "nikakvu odluku". Dao je, međutim, do znanja da SAD priprema nove "vrlo oštre sankcije" protiv Rusije, koju smatra odgovornom za kršenje prekida vatre u Ukrajini.

Kerry je ponašanje Rusije posljednjih dana nazvao "besramnim i ciničnim" i kazao da "sa sigurnošću" može tvrditi da Rusija dostavlja oružje proruskim separatistima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.