Bildt: Haški sud previše vraća regiju u prošlost!

Foto: AFP

ŠVEDSKI ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je da Haški sud sada vraća regiju Balkana previše u prošlost.

Istaknuo je da se treba okrenuti budućnosti i pomirenju naroda u regiji, prenosi Tanjug.

Bildt je na tribini Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu rekao da se "mora biti oprezan u komentiranju presuda Haškog suda zbog načela nezavisnosti pravosuđa" te dodao da još nije pročitao posljednje presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao ni i Ramushu Haradinaju.

Bildt je na pitanje dopisnika Tanjuga ima li neku poruku za građane Srbije, nakon što je presudama u Haagu utvrđeno da nitko nije kriv za etničko čišćenje u Hrvatskoj i zločine protiv srpskih civila na Kosovu, kao i na spor tijek istrage o trgovini organima, odgovorio da "narodima Srbije, Hrvatske i BiH bol iz prošlosti na kraju svega ne bi trebala blokirati mogućnosti koje pruža budućnost".

"U regiji je vidljiv napredak u odnosima"

Prema njegovim riječima, u regiji je vidljiv napredak u odnosima, što je on potkrijepio tvrdnjom da u posljednjih nekoliko godina vidi automobile s beogradskim tablicama širom Hrvatske tijekom ljeta, kao i Hrvate i Slovence koji vode poslove u Beogradu.

"Premijeri Srbije i Kosova sjede i razgovaraju, što je bilo nezamislivo čak prije nekoliko mjeseci" , dodao je švedski šef diplomacije. On smatra da Haški sud sada previše vraća regiju u prošlost, uz ocjenu da to sada treba ostaviti povjesničarima. Kako ističe, treba krenuti u pomirenje u regiji i među ljudima koji su nekada živjeli zajedno i dobro se poznaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.