"BiH lideri se plaše "efekta Sanader"!

Foto: FAH

AUSTRIJSKI diplomat i nekadašnji glavni pregovarač EU u BIH u Rambujeu, Wolfgang Petrich, rekao je kako EU političari moraju shvatiti da aktualna vladajuća garnitura u Bosni i Hercegovini ne želi priključenje BIH Europskoj uniji zbog straha od "efekta Sanader".

U intervjuu za Radio Slobodna Europa, Petrich kaže da se većinom radi o istim političarima koji su to bili i za vrijeme rata, te da su svjesni da će zbog korupcije završiti u zatvoru ako se BIH približi EU.

"To je glavna prepreka koja onemogućava da se BiH brže kreće prema EU", ističe Petrich.

Petrich smatra i da je apsolutno besmislen stav Milorada Dodika da prosvjedi ugrožavaju Republiku Srpsku te dodaje da EU mora zauzeti čvršći stav.

"Ako EU ne može riješiti probleme u BiH, kako onda može postati globalna sila. Stoga je neophodan njezin odlučniji angažman, neka vrsta Maršalovog plana za regiju Balkana, prije svega za BiH, kako bi nakon desetogodišnje stagnacije i propadanja, napokon učinili nešto što će omogućiti boljitak građanima“, zaključuje Petrich.

Petrich smatra da su neosnovane tvrdnje po kojima BiH plaća cijenu zbog nezavisnosti Kosova.

"Sada su odnosi Beograda i Banjaluke prilično hladni. Vlasti u Srbiji su shvatile da međunarodna zajednica, uključujući i EU, nikada neće prihvatiti ni njihovo niti miješanje Hrvatske u unutarnje prilike u BiH. U tom smislu Milorad Dodik je apsolutno izoliran i nema političke prijatelje u Beogradu koji je prije svega zainteresiran za brže približavanje Europskoj uniji, rekao je Petrich u intervjuu za Radio Slobodna Europa.

Iznenađen je što su građani BIH uopće toliko dugo tolerirali nefunkcionalnu državu, očajnu ekonomsku situaciju, nezaposlenost i siromaštvo.

Za Dejtonski sporazum, Petrich kaže, da je dokument kojim je okončan rat, ali koji nije dobra osnova za gradnju moderne demokratske države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.