Bauk: Švaljek može nastaviti s poslom kao i dosad

Foto: Hina

VAŽNO je da grad Zagreb funkcionira, poručio je ministar uprave Arsen Bauk dodavši da još nisu odgovorili na jučerašnji upit zamjenice opet pritvorenog gradonačelnika, Sandre Švaljek vezano za njezine ovlasti u novonastalim okolnostima.

"Jasno je da su nastupile okolnosti kad je gradonačelnik spriječen obnašati svoju dužnost i da je po članku 40, stavku 1 Zakona o lokalnoj samoupravi zamjenjuje zamjenica koju on odredi, za sada je to gđa. Švaljek, ako odredi gđu. Kusin, onda će to biti ona. Važno je da grad funkcionira i da se u svakom trenutku zna tko upravlja", rekao je Bauk.

Švaljek može nastaviti s poslom kao i dosad, ponovio je Bauk.

"Gradonačelnik je gradonačelnik. On je trenutno spriječen obavljati dužnosti. Ima dvije zamjenice i koju on odredi da ga zamjenjuje, ta će ga zamjenjivati", kaže Bauk.

"Postoje jasna pravila"

Postoji li pak politička volja da se zabrani kandidiranje osumnjičenima ili optuženima za kaznena djela? Bauk odgovara Zakon o lokalnim izborima propisuje jasna pravila. Pravo kandidiranja imaju svi, a ako postoje dileme, tumači se u korist postupka kandidiranja.

"Moj je stav da nije problem da se netko kandidira nego je uvijek pitanje obnašanja dužnosti. Dakle, postoje jasna pravila kada netko ne može obnašati svoje dužnosti i to se primjenjuje. To je bezuvjetna kazna zatvora u trajanju duljem od mjesec dana", kaže Bauk.

Nije želio komentirati slučajeve kandidiranja osuđenih osoba, poput bivšeg dubrovačkog gradonačelnika, s pravomoćnom presudom u aferi Šipan.

"Obzirom da je u tijeku predizborna kampanja i da je drugi krug, neka o tome raspravljaju oni koji sudjeluju u izborima. Ja ne sudjelujem u izborima", dodaje Bauk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.