Afera "Nadzor", Zakon o životnom partnerstvu i gradnja u Gunji obilježili tjedan

Foto: Hina

AFERA Nadzor, ZOR, Zakon o životnom partnerstvu, početak gradnje u poplavama stradalim područjima - dio je događaja koji su obilježili tjedan u zemlji. Iz svijeta izdvajamo da se BIH prisjetila Srebrenice, nema mira na Bliskom istoku, a Brazil se osramotio na Svjetskom nogometnom prvenstvu izgubivši od Elfa 7:1. Pregled je pripremio Adrian De Vrgna..

Saborski odbor za nacionalnu sigurnost krenuo je u nadzor no umjesto da u OTC-u ispituju samo nadzire li se Slavka Linića, pitalo se i provjeravalo razne druge brojeve. Vladajući upiru prstom u HDZ, oni u vladajuće. U medije je isplivalo da se provjeravao broj Milana Bandića, ali i Milijana Brkića. Jesu li ugrožene tajne istrage? Županijsko državno odvjetništvo uključilo se u raščišćavanje afere.

"Niti sam bio tamo niti znam što se dogodilo. U istraživanju ćete dobiti točne podatke, odnosno dobit će ih USKOK", rekao je ministar Ranko Ostojić. Burno je bilo u Saboru i zbog Zakona o radu i zbog Zakona o životnom partnerstvu.

Da će se ubiti ako se pokaže da je pogodovao u remotnu MIG-ova u Ukrajini, izjavio je ministar obrane. Ante Kotromanović odbacio je prigovore umirovljenih generala, a nakon što se MIG ugasio na 13 tisuća metara, srećom bez posljedica. Prema riječima pilota Selaka - i to se događa.

"Ako Državno odvjetništvo utvrdi da sam ja pogodovao nekome ja ću dati ostavku i ispaliti si metak u glavu" rekao je ministar Kotromanović. Problema u zraku imao je premijer. On se putujući helikopterom u Osijek zbog vremenskih neprilika morao vratiti u Zagreb. Ranije ovog tjedna je posjetio Gunju i uvjerio se - gradnja je počela.

Početak gradnje u Gunji

"Do zime će sve što treba biti nanovo sagrađeno, brže od ovoga ne može i još jednom, sreća je da nije bilo gore od ovoga" obećao je premijer Milanović.

Vlada je na sjednici nizom odluka odlučila dodatno olakšati građanima poplavljenih područja. No tko će pomoći radnicima Diokija koji su predsjednika Josipovića pozvali da vrati novac iz kampanje koji mu je dao Robert Ježić ili radnicima Konstruktora koji su izgubili vjeru i u politiku i u pravosuđe dok čekaju svoje plaće pa su zaprijetili štrajkom glađu.

"Što će građanima RH država ako država ne može zaštiti građana", upitao je laburist Branko Vukšić.

Ipak, možda nas sve može ohrabriti priznanje Svjetske banke da su prvi znakovi oporavka vidljivi. Turizam bilježi plus, raste nam izvoz, a smanjuje se broj nezaposlenih. I još će ih biti manje postanemo li energetsko čvorište. Dubrovnik je bio domaćin Croatia foruma, a u Zagreb je stigao čelni čovjek Gazproma Aleksej Miller. Ruse zanima ulaganje u istraživanje ugljikovodika na kopnu. Postoji i interes za INA-u. A iz Dubrovnika poruka SAD-a: "Imate izvanredne uvjete da postanete regionalno, tranzitno energetske središte, ali da bi to postali morate donijeti pametne odluke." Dužnosnica Victoria Nuland nije precizirala koje, no jasno je da nije mislila na pogled uprt prema Moskvi. Premijer je svjestan da smo dio euroatlantSkih integracija, no isto tako i da moramo voditi računa o svojim interesima, prije svega.

Sjećanje na Srebrenicu

Svaki svoje interese brani u Izraelu i Gazi, a mediji zbrajaju žrtve. Hamas puca, izraelska proturaketna obrana presreće, pa uzvraća. Sumnjivu kuću nazovu prije nego ju pogode i poručuju - nema mira u Gazi dok ne bude u Izraelu. No civili stradavaju i dalje. UN poziva na smirivanje. A upravo je pod UN-ovom zaštitom bila Srebrenica u kojoj se dogodio strašan masakr tisuća ljudi 1995. Na obilježavanju tužne godišnjice u petak, 175 posmrtnih ostataka ispraćeno je na posljednje počivalište.

"Suosjećamo sa žrtvama Srebrenice, ali i drugim nevinim žrtvama u svijetu", poručio je predsjednik Sabora, Josip Leko.Tuga i u Brazilu, ali srećom samo zbog igre. U najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, kako se nogomet naziva, u polufinalu njemački stroj pregazio je one koji su bili pojam igre, doduše ne na ovom Svjestskom prvenstvu. Bit će bolje drugi put.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.