Afera "Mali biskviti": Proziva li Linić Milanovićevog prijatelja Tedeschija?

Foto: Hina

"INFORMACIJE o projektu Mali biskviti dobio sam od uprave HBOR-a", izjavio je Slavko Linić u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo". Linić je, naime, sve dok nije smijenjen s pozicije ministra financija bio i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a.

Na čelu Nadzornog odbora HBOR-a Linić je sjedio i kada je Index otkrio aferu "pomoćnik", odnosno kada smo objavili da je firma njegovog pomoćnika Branka Šegona od HBOR-a (u suradnji s Hypo bankom) dobila 31,2 milijuna kuna kredita.

Tada je Linić tvrdio da o Šegonovom kreditu ništa ne zna. Pa je sazvao sjednicu NO-a HBOR-a. Na kojoj je zaključio da je sa Šegonovim kreditom sve čisto. Iako se s takvom procjenom nisu složili ni Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ni Zoran Milanović.

Za Šegonov kredit nije znao, a zna za "Male biskvite"?

Tada su se u medije plasirale informacije da Linić o Šegonovom kreditu ništa nije ni morao znati jer uprava HBOR-a izvještava Nadzorni odbor samo o kreditima većim od 37 milijuna kuna. Šegonov kredit ne spada u tu kategoriju pa dokumentacija o njemu do Linićevog stola nije ni morala stići. Osim ako je tadašnji ministar nije posebno zatražio.

Sada se međutim nalazimo u suprotnoj situaciji. Ako ćemo na aferu "Mali biskviti" primjenjivati istu logiku koja se primjenjivala na aferu "pomoćnik", o ovom kreditu Linić - zna previše. Firma "Mali biskviti" od HBOR-a je, kako je i sam Linić kazao, zatražila 20 milijuna kuna kredita. Što je manje od 37 milijuna, što je granica iznad koje o kreditima mora biti obavješten Nadzorni odbor. No, u ovom slučaju dokumentacija je NO-u navodno procijenjena jer uprava nije mogla odlučiti kako da se postavi.

Radi se o projektu za koji, podsjećamo, Linić kaže da je neodrživ i da je osmišljen samo kako bi "nepoznati netko" iskoristio državna sredstva da sabotira Kraš. Linić je na svojoj press konferenciji izložio da je ukupna vrijednost projekta "Mali biskviti" 40 milijuna kuna, od čega bi, prema Linićevim riječima, 38 milijuna bilo prikupljeno kreditima, što od HBOR-a, što od Questus fonda Borislava Škegre.

Linić zaobilazno proziva Tedeschija?

Na koji je točno način ovaj projekt povezan s Milanovićem, Linić nije pojasnio. U medijima su se odmah pojavile špekulacije kako Linić nije dao nikakva dodatna objašnjenja zato što ne želi preko usta prevaliti ime Emila Tedeschija, vlasnika Atlantic grupe i Milanovićevog bliskog prijatelja.

Je li Tedeschi taj koji želi srušiti vrijednost Kraša? Ovo pitanje Liniću je postavljeno i u "Hrvatskoj uživo", ali bivši ministar financija eskivirao je odgovor: "Kad netko ima interesa za spajanje, za preuzimanje, ostaje da to raščiste Kraš i Atlantic grupa. Ne bih se u to petljao".

Voditelj emisije Domagoj Novokmet pokušao je inzistirati na odgovoru na pitanje koje to točno prijatelje i članove obitelji Milanović štiti. No, Linić je nastavio vrludati: "Ako ja o nečemu izvijestim premijera i tu se ne slažemo, različiti smo. Ja naloge ne provodim, a to je jedan od razloga i zašto je s mjesta šefa uprave HBOR-a smijenjen Antun Kovačev jer mu je to uzeto kao krimen. Taj po meni izvanredni šef HBOR-a koji ima i međunarodnu reputaciju bio je problem posebnih procesuiranja recimo ministra Marasa".

Tomislav Ljutić, bivši član uprave Kraša i čovjek koji zvanično stoji iza projekta Mali biskviti d.o.o., bilo kakvu vezu s Tedeschijem je odbacio. "Da imam njega, mislite li da bi mi trebao kredit HBOR-a?", poručio je Ljutić, koji tvrdi da osobno ne poznaje ni Tedeschija ni Milanovića.

Ljutić: Linić radi uslugu Krašu

Na Linićeve prozivke Ljutić je još u četvrtak reagirao u razgovoru za Index, a dan kasnije o svemu se očitovao i na konferenciji za novinare. Linića direktor i vlasnik firme Mali biskviti optužuje za podmetanje.

Ljutić kaže kako mu je njegova tetka Marica Vidaković, prokuristica Kraša koja je navodno bliska s Linićem, još u prosincu prošle godine kazala da će projekt Minky Monkey tvrtke Mali biskviti završiti pred Nadzornim odborom HBOR-a. Tu informaciju Vidaković mu je dala znatno prije nego je objavljeno da će do toga doći - tek u ožujku mu je HBOR poslao obavijest da Uprava ne može zauzeti stav o kreditu te da šalju projekt na Nadzorni odbor. To svjedoči da je netko iz HBOR-a informirao Kraš o projektu, tvrdi Ljutić te optužuje Linića za curenje informacija.

"Klela se na djecu i unuke da nema pojma o mom projektu, tvrdila mi da je postrojila ljude u Krašu i pitala ih - što to rade mom Tomi, te da nitko nije znao, a onda mi u HBOR-u kažu - riješi problem s tetkom pa ćeš riješiti i svoje probleme", kaže Ljutić i dodaje: "Linić radi uslugu vodstvu Kraša, ali ja nisam prijetnja Krašu, iracionalno je to što mi rade. Pa da mogu uništiti Kraš, bio bih genije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.