75 tisuća obitelji morat će mijenjati turbo-plinski bojler. Neće biti jeftino

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

ZBOG direktive Europske unije, čak 75.000 kućanstava u Hrvatskoj bit će prisiljeno zamijeniti svoje turbo-plinske bojlere.

Naime, Ministarstvo gospodarstva je od Europske komisije zatražilo odgodu primjene te direktive u Hrvatskoj dok se, kako navode u Ministarstvu, "ne pronađe model financijski prihvatljivog prelaska na kondenzacijsku tehnologiju".

U Europskoj komisiji je hrvatski zahtjev na razmatranju i ne zna se hoće li biti odobren, a ne zna se ni hoće li Hrvatska, poput nekih drugih zemalja, svojim građanima subvencionirati prelazak na energetski učinkovitije bojlere na kakvima inzistira Europska unija.

Naime, EU je još 2013. godine donio direktivu prema kojoj na tržištu Europske unije više nije dozvoljena prodaja turbo-plinskih bojlera, baš kao ni zamjenskih dijelova za njih jer su energetski neučinkoviti.

Cijena nije mala

Iako dotična direktiva nije zahtijevala ekspresnu zamjenu svih turbo-plinskih bojlera, indirektno je nametala postupnu zamjenu takvih bojlera novim, kondenzacijskim bojlerima.

Novi list navodi kako je u Hrvatskoj u pogonu oko 75.000 plinskih bojlera, najviše u Zagrebu i Osijeku, pri čemu treba imati na umu da se kondenzacijski bojleri obavezno ugrađuju u novogradnje tek od 2015. godine. U skladu s tim, oko 75.000 građana morat će zamijeniti turbo-plinske bojlere novim kondenzacijskim bojlerima, koji su skuplji nekoliko tisuća kuna, a potom će se s ostalim stanarima u zgradi morati dogovoriti da i oni naprave isto. Uz to, novim bojlerima morat će se prilagoditi i dimnjaci.

Ako se u obzir uzme primjer zgrade u kojoj su četiri stana, ispada da će trošak novog bojlera za svaki stan iznositi oko 10.000 kuna, a onda tek slijedi trošak prilagodbe dimnjaka koji stoji oko 13.500 kuna, odnosno oko 3300 kuna po stanu u ovom primjeru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.