Video - Oprostio se jedan od najomiljenijih sportaša današnjice: Yao Ming globalizirao je NBA!

Foto: AFP

NAJBOLJI azijski košarkaš svih vremena i kineska ikona Yao Ming i službeno je jutros u Šangaju objavio kraj svoje karijere, izrešetane ozljedama. Za oproštajnu press konferenciju tražila se karta više. Bili su to emotivni trenuci za čovjeka koji je proširio okvire NBA lige. Omiljen, bogat, borben ali povučen - Ming je osvojio srca ljubitelja igre pod obručima. Već šest godina najbogatiji je kineski celebrity, ali i humanitarac velikog srca. Prošle sezone je odigrao samo pet utakmica zbog loma lijevog gležnja i ozljede lijevog stopala, a tijekom sezone 2009/10. uopće nije igrao. Oproštaj je bio neminovan.

Odradio je 486 utakmica NBA ligi, sve u dresu Houston Rocketsa , te je prosječno postizao 19.0 koševa, 9.3 skokova i 1.9 blokada, a nastupio je i na Olimpijskim igrama u Ateni 2004., te Pekingu 2008. Proveo je osam sezona u NBA-u, ali je propustio 250 utakmica regularnog djela sezone u posljednjih šest godina. Kinez je bio prvi pick drafta 2002. godine kada su ga izabrali Houston Rocketsi, bio je prvi ne-američki košarkaš kojem je to uspjelo.

"Danas je vrlo važan dan za mene, koji ima posebno značenje i za moju košarkašku karijeru i za moju budućnost. Otkako sam morao pauzirati po treći put zbog ozljede stopala krajem prošle sezone, puno sam razmišljao o svojoj karijeri, kao i o svojoj budućnosti. I danas objavljujem svoju osobnu odluku, a ta je da prekidam svoju profesionalnu košarkašku karijeru. Međutim, jedna vrata se zatvaraju, a druga se otvaraju", rekao je Ming.

Yao Ming vratit će se u rodni Šangaj, u klub Shanghai Sharks u kojem je započeo karijeru i koji je nedavno uzeo pod svoje vlasništvo. Sada će vjerojatno preuzeti i funkciju sportskog direktora.

Oproštajnoj press konferenciji prisustvovao je i sportski direktor Houstona Daryl Morey koji je morao tražiti dozvolu uprave NBA-a da dođe u Šangaj, jer je za vrijeme štrajka zabranjen bilo kakav kontakt kluba i igrača. David Stern dao mu je dozvolu te je ujedno poslao poruku putem video linka.

"Yao Ming bio je čudesan igrač i dokaz o globalizaciji NBA-a. Njegova dominantna igra kao i predanost humanitarnom radu učinile su ga jednim od najomiljenijih sportaša današnjice i ponudile most između kineskih i američkih ljubitelja košarke", rekao je glavni čovjek NBA-a.

Na kraju press konferencije koja je trajala 90 minuta Yao Ming se zahvalio svojoj obitelji, prijateljima u Kini i Americi kao i svojim dugogodišnjim suparnicima na terenu.

"Želio bih se zahvaliti Shaquilleu O'Nealu koji me učinio boljim igračem", rekao je skromni Kinez.

Unatoč velikoj sklonosti ozljedama, Houston je bio spreman produžiti ugovor s Mingom ukoliko se iz Kine vrati zdrav, međutim to se nažalost nije dogodilo.

Kinez je osam puta odabran da nastupi na NBA All-Star utakmicama na kojima je bilježio 19 poena i 9.2 skoka u prosjeku. Nakon prve sezone, Ming je pomogao Rocketsima da dvije uzastopne godine nastupe u doigravanju, a u sezoni 2008/2009 dao je veliki obol u plasmanu Houstona u drugo kolo doigravanja, po prvi put nakon 1997. godine. U tom je kobnom drugom kolu protiv Los Angeles Lakersa i zaradio ozljedu stopala nakon treće utakmice koja ga je kako se ispostavilo koštala i karijere.

U životu je Ming imao samo jednu djevojku, košarkašicu Ye Li s kojom se i oženio. Upoznao ju je sa 17 godina, ali iz prve nije imao uspjeha. "Pala" je na Igrama 2000. godine kada joj je pokazao svoju kolekciju sportskih bedževa. Mingova životna priča ispričana je i kroz dva dokumentarca.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu bio jedan od nositelja baklje, te nositelj nacionalne zastave na otvaranju igara. Kao veliki humanitarac donirao je dva milijuna dolara za obnovu škola u potresu pogođenom gradu Sečuanu 2008. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.