Wembanyamin suigrač, zvijer iz Barcelone i centar Partizana nove su euronade NBA lige

Foto: Profimedia, EPA-EFE

NAGRADA za najkorisnijeg igrača NBA finala u vlasništvu je Srbina Nikole Jokića, koji je u prethodne dvije sezone bio MVP. Uz njega, najbolji igrač novog NBA prvaka je Kanađanin Jamal Murray. Prije Jokića dvostruki MVP bio je Grk nigerijskog podrijetla Giannis Antetokounmpo, a ove sezone to je Kamerunac Joel Embiid. 

U najboljoj postavi sezone bili su Slovenac Luka Dončić i još jedan Kanađanin, Shai Gilgeous-Alexander, te samo jedan Amerikanac, Jayson Tatum. Litvanac Domantas Sabonis izabran je u treću petorku, a Finac Lauri Markkanen i Kamerunac Pascal Siakam uz sve njih na All-Star utakmicu. Rookie godine je Paolo Banchero, napola Talijan.

"NBA liga pripada međunarodnim igračima", rekao je Kendrick Perkins, bivši NBA igrač i ESPN-ov glavni čovjek za besramno izražavanje nebuloznih mišljenja o kojima javnost još dugo raspravlja, isti onaj koji je Jokića optužio za pumpanje statistike i glasače za MVP-ja proglasio rasistima jer glasaju za njega.

Wembanyama je sljedeći

Ali ta rečenica je možda i najveća istina koju je Perkins ikad izrekao i podupire je činjenica da će 22. lipnja u dvorani Brooklyn Netsa na ovogodišnjem draftu San Antonio Spursi kao prvog odabrati 220 i nešto centimetara visokog 19-godišnjeg Francuza Victora Wembanyamu, najiščekivanijeg rookieja još od LeBrona Jamesa, a neki će reći ikada.

Wemby je prošle jeseni očarao Amerikance na dvije pokazne utakmice u Las Vegasu, na kojima su njegovi Boulogne-Levallois Metropolitans 92 igrali protiv G League Ignitea, momčadi iz Razvojne lige predvođene Scootom Hendersonom, potencijalnim drugim izborom ovogodišnjeg drafta.

EPA-EFE

Od tada je jasno da samo čudo može spriječiti ovo francusko čudo da postane prvi pick. Nekoliko je momčadi svjesno bacilo sezonu u vjetar za šansu da izaberu Wembanyamu, a lutrija je sreću donijela Spursima, koji su već godinama pridonosili njegovanju njegova razvoja, makar posredstvom svoje bivše legende Tonyja Parkera, u čijem je ASVEL-u igrao.

O igraču koji visinom, rasponom ruku i pokretljivošću djeluje neprelazno u obrani, a zadivljujućom gracioznošću pokreta za tu visinu i vanjskim šutom podsjeća na Kevina Duranta, već je kroz ovih devet mjeseci dovoljno napisano. Malotko sumnja da će, ostane li zdrav, imati veličanstvenu karijeru i nastaviti niz međunarodnih superzvijezda koje dominiraju NBA ligom.

Tko još?

Ali među 58 klinaca koji će čuti svoje ime nadolazećeg četvrtka bit će još mladića iz drugih zemalja, s drugih kontinenata, Europe, Afrike, pa čak i iz Oceanije, iako ih većina već igra po američkim sveučilištima ili s Hendersonom u G League Igniteu, koji je i zamišljen kao klub za talente koji se pripremaju za draft, a ne žele na koledž.

Najveće šanse za izbor u "lotteryju", pa možda i među prvih 10, ima Wembanyamin suigrač Bilal Coulibaly iz Metsa 92. Dobro kotiraju i još jedan Francuz koji igra na Novom Zelandu i Nigerijac iz Barcelone, a u drugoj rundi mogao bi biti izabran mladi centar Partizana.

Iako se na prvi pogled ne čini kao da je ova generacija puna budućih međunarodnih zvijezda, samo se treba sjetiti da je Giannis bio izabran kao 15., a Jokić tek kao 41., pa i među ovima možda iskoči neki novi MVP.

Bilal Coulibaly (18, Francuska, Mets 92, 201 cm, krilo)

EPA-EFE

Prošle godine u ovo doba malotko ga je uopće imao na radaru, ali dok su skauti i fanovi diljem svijeta gledali Wembanyamu, Coulibaly se razvijao u njegovoj sjeni. Atletske sposobnosti i raspon ruku sami po sebi čine ga NBA potencijalom, posebno u defenzivnom segmentu, ali poboljšao je i šut te pokazao fantastičan osjećaj za igru, rijedak za klince koji još nisu napunili ni 19 godina. Prognozira mu se izbor između 9. i 13. mjesta.

Rayan Rupert (19, Francuska, New Zealand Breakers, 199 cm, krilo)

Još jedan atletični Francuz izuzetnog raspona, ali on je godinu uoči drafta odlučio provesti na drugom kraju svijeta u New Zealand Breakersima, koji se natječu u australskoj ligi i u suštini su klub za razvoj igrača, poput Ignitea ili srpske Mege. Defenzivac je koji zna zabiti, sezonu mu je prekinula ozljeda zgloba, ali vratio se u završnici i potvrdio da mu je mjesto u NBA ligi. Neki ga vide među prvih 20 na draftu, većina pri kraju prve runde.

James Nnaji (18, Nigerija, Barcelona, 211 cm, centar)

EPA-EFE

Nigerijski centar je preko Mađarske došao u Barcelonu, u kojoj je ove sezone igrao za prvu momčad, pa i dobio poneku minutu u Euroligi. Izuzetno snažan i motoričan, možda i fizički najimpresivniji igrač na ovogodišnjem draftu, ali ofenzivno još vrlo sirov. Zahvaljujući obrani i skoku, i u NBA-u bi odmah mogao u širu rotaciju, ali prognoze variraju od top 20 do početka druge runde.

Leonard Miller (19, Kanada, G League Ignite, 208 cm, krilo)

Kanađanin je jedan od onih visokih igrača koji stilom više podsjećaju na bekove, ali nedostatak vanjskog šuta vjerojatno će ga spustiti do kraja prve runde. Iako je mogao na mnoga američka sveučilišta, odlučio je godinu uoči drafta provesti u Igniteu, gdje je imao impresivnu statistiku.

Tristan Vukčević (20, Srbija, Partizan, 213 cm, centar)

EPA-EFE

Jedini igrač iz naše regije koji ove sezone izlazi na draft je Tristan Vukčević, ali taj je 20-godišnji Srbin pravi svjetski čovjek. Sin bivšeg srpskog reprezentativca Dragana rođen je u talijanskoj Sieni dok mu je otac tamo igrao, ima grčko državljanstvo i srednje ime Tsalikis, a po majci i švedsko. Igrao je u drugoj momčadi Real Madrida, a lani je prešao u Partizan. Iako nije puno igrao, zbog kombinacije visine i mekanog šuta ima potencijal za NBA. Vjerojatno će biti izabran u drugoj rundi, ali kažu da bi mogao biti "krađa drafta" ako napreduje u obrani.

Sidy Cissoko (19, Francuska, G League Ignite, 203 cm, krilo)

Profimedia

Francuz čiji je otac bio senegalski reprezentativac na Olimpijskim igrama 1980. s 13 godina je došao u španjolsku Baskoniju. Proteklu sezonu proveo je u Igniteu, gdje se isticao energijom i obranom, ali šut mu je još u ranoj fazi razvoja. Svestran, ali nespreman za ozbiljan doprinos, na račun potencijala možda ga netko uzme krajem prve runde.

Mojave King (21, Novi Zeland, G League Ignite, 195 cm, bek)

Novozelanđanin je sa 17 godina počeo profesionalno igrati u Australiji. I on je za posljednju sezonu pred draft došao u Ignite, gdje je pokazao dobru igru bez lopte i finu mehaniku šuta, a velik raspon ruku za beka dobra je naznaka da će biti koristan i u obrani. Ali nema garancije da će biti izabran, možda tek u drugoj rundi, ili vrata NBA-a pokuša otvoriti kroz Ljetnu ligu.

Ažuolas Tubelis (21, Litva, Arizona, 210 cm, krilni centar)

Profimedia

U NBA bi jedan Europljanin mogao preko NCAA lige. Do 18. godine Litvanac je bio u Lietuvos Rytasu, ali protekle tri sezone igrao je na sveučilištu Arizona te je u prošloj bio izabran u drugu petorku lige. Klasični visoki šuter za kakve uvijek ima mjesta u NBA ligi, a u nju bi mogao upasti krajem druge runde.

Ostali

Kroz sveučilišni program u NBA bi moglo stići još nekoliko neameričkih igrača, poput 21-godišnjeg Malijca Adame Sanoga, koji je s Connecticutom osvojio NCAA naslov i zaslužio nagradu za najboljeg igrača Final Foura. Tu su i centar Oscar Tshiebwe iz Konga, koji je igrao na Kentuckyju, bek D'Moi Hodge s Britanskih Djevičanskih Otoka i sveučilišta Missouri, senegalski centar Mouhamed Gueye s Washington Statea i Belgijac Toumani Camara sa Sveučilišta Georgia.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.