Video: Japanke i Amerikanke u finalu Svjetskog prvenstva nogometašica

NOGOMETAŠICE Sjedinjenih Država prve su finalistice šestog Svjetskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj. U prvom polufinalu ove srijede Amerikanke su svladale Francuskinje 3:1.

Sve do deset minuta prije kraja ogleda Francuska je bila bolja na travnjaku.  Francuskinje su više napadale i stvarale veći broj prilika, no do  80. minute, su imale "tek" 1:1. Povele su SAD-e već u 9. minuti pogotkom Cheney. Nakon toga su Francuskinje pogađale stative , nizale prilike i uspjele izjednačiti u 55. minuti golom Bompastor.

No, u 80.  Wambach je glavom poentirala iz blizine (slično kao i protiv Brazila), a taj pogodak je toliko uzdrmao Francusku da su novi pogodak primile samo dvije minute kasnije kada je Morgan postavila konačnih 3:1.

Amerikanke su bile svjetske prvakinje 1991. i 1999. godine, a na posljednjem prvenstvu su osvojile brončanu medalju. U finalu će igrati protiv selekcije Japana, koja je također s 3:1 nadigrala Švedsku.

Japanske nogometašice su se tako plasirale u povijesni finale, budući da nikada dosad, na pet odigranih prvenstava, nisu igrale niti polufinale. Također, nakon što su u četvrtfinalu bile bolje od domaćina Njemačke, u polufinalu su pobijedile još jednog papirnatog favorita - Švedsku, koja je do srijede dobila sve utakmice na ovom prvenstvu.

Za Šveđanke je polufinalni ogled počeo odlično, pa su tako već u 10. minuti povele 1:0 pogotkom Öqvist. No, njihovo slavlje je trajalo svega devet minuta. Tada je junakinja ovog polufinala, Kawasumi, izjednačila, a krah Švedske se dogodio unutar samo pet minuta nastavka.

U 60. minuti je Sawa dovela Japan u vodstvo, a spomenuta Kawasumi je u 64. zabila za konačnih 3:1. Šveđanke su do kraja pokušavale stisnuti, smanjiti i doći do čuda, no jednako tako mogu biti sretne što nisu primile još koji pogodak.

Francuskinje su, pak, po prvi put izborile polufinale.

SP nogometašica, polufinale:

SAD - Francuska 3:1 (Cheney 9, Wambach 80, Morgan 82 / Bompastor 55)

Japan - Švedska 3-1 (Kawasumi 19, 64, Sawa 60 / Öqvist 10)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.