MEĐUNARODNI Nogomet

Urugvajski izbornik na štakama ispisao povijest nestvarnim uspjehom

Foto: Guliver Image/ Getty Images

OSCAR TABAREZ, neumorni urugvajski izbornik, uspio je sinoć doći do nestvarnog postignuća.

Naime, prijateljskom utakmicom između Perua i Urugvaja, koja je odigrana sinoć u Limi i završila bez pobjednika 1:1, postao je jedini čovjek u povijesti nogometa koji je neku reprezentaciju vodio najmanje 200 puta.

Nakon utakmice ovoj trenerskoj legendi uručen je poklon.


Nestvarne brojke i uspjesi učitelja na štakama

Tabarez je u dva navrata vodio Urugvaj. Prvi put u razdoblju od 1988. do 1990. godine i drugi put u periodu od 2006. godine do danas. Tijekom prvog mandata vodio je momčad na 34 utakmice, a u drugom čak 166 puta.

El Maestro, odnosno Učitelj, kako mu tepaju Urugvajci, radio je s ukupno 154 igrača tijekom svoje izborničke karijere. Prije nego što se vratio na klupu reprezentacije u drugom mandatu, Urugvaj je izborio samo jedan plasman na Svjetsko prvenstvo od njegovog odlaska 16 godina ranije.

Ovaj 72-godišnjak iz Montevidea uveo je potpunu revoluciju u urugvajski nogomet. Promijenio je način rada u mlađim uzrastima reprezentacije, vratio formaciju 4-3-3 i postavio je kao standard reprezentacije kroz sve uzraste i odmah ubrao prve plodove uspjeha. S njim na čelu Urugvaj je ostvario velike uspjehe kao recimo 2010. godine kad su došli do polufinala Svjetskog prvenstva. Dobitnik je FIFA-ine nagrade za najveće zasluge u sportu što dovoljno govori o njegovom predanom radu i požrtvovnosti koje svakodnevno pruža Urugvajcima.

Vodio je Urugvaj na SP-u u Rusiji što mi je bilo četvrta svjetska smotra u karijeri i odveo ih do četvrtfinala što nije malen uspjeh.

Iako je u ožujku ove godine proslavio 72. rođendan i ne može hodati bez štaka zbog bolesti, Tabareza očekujemo i na SP-u 2022. godine u Kataru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.